Man van Cro-Magnon was geen knapperd

Wetenschappers hebben het gelaat van de prehistorische man van Cro-Magnon gereconstrueerd. Dat zag er niet meteen fraai uit. De man had namelijk goedaardige tumoren op z'n hoofd. 

De man van Cro-Magnon - wetenschappers noemen hem Cro-Magnon 1 - behoorde tot een vroege familie van de homo sapiens, de moderne mens. Hij leefde rond 28.000 jaar geleden in de streek van de Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk. 150 jaar geleden werd zijn skelet daar gevonden in de grot van Eyzies, samen met dat van andere soortgenoten.  

Microscanner en medische databanken

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de vondst, hebben wetenschappers onder leiding van forensisch arts en antropoloog Philippe Charlier de resten van Cro-Magnon 1 opnieuw bestudeerd. Ze hebben het skelet met een microscanner doorgelicht en de resultaten vergeleken met gegevens uit medische databanken.      

De schedel van Cro-Magnon 1 wordt bewaard in het Musée de l'Homme in Parijs

Zo konden ze vaststellen dat Cro-Magnon 1 neurofibromatose had, een genetische ziekte die kan leiden tot de groei van goedaardige tumoren.  Bij Cro-Magnon 1 groeiden die in het gelaat. Dr. Charlier: "We vonden op z'n voorhoofd een letsel dat wijst op de aanwezigheid van een neurofibroom (een goedaardige tumor van de zenuwschede). Ook z'n linkeroor was vermoedelijk door een tumor beschadigd." 

Gezien het ziektebeeld van de man is onze reconstructie realistisch

Philippe Charlier, antropoloog, Université de Versailles Saint-Quentin

Aan de hand van de resultaten van hun onderzoek, hebben de wetenschappers het gelaat van Cro Magnon 1 gereconstrueerd. Z'n voorhoofd vertoont een groot gezwel (het neurofibroom). Op de neus en de wenkbrauwen zitten kleinere gezwellen, net als rond de mond. "Gezien het ziektebeeld van de man, is onze reconstructie realistisch", zegt Dr. Charlier. "De tumoren moeten bij hem overal gezeten hebben". 

De grot van Eyzies in Frankrijk waar Cro-Magnon 1 in 1868 gevonden is

De studie van Philippe Charlier en z'n collega's is verschenen onder de titel "Did Cro-Magnon 1 have neurofibromatosis type 1" in het tijdschrift The Lancet.