Video player inladen ...

Paus Franciscus: "Ouderen worden opzij gezet door een egoïstische cultuur"

De christenen overal ter wereld vieren vandaag Pasen, het belangrijkste feest in het liturgische jaar. Ze herdenken de opstanding van Jezus Christus. In Rome is de katholieke kerkvorst paus Franciscus de mis voorgegaan en heeft hij zijn zegen gegeven aan de stad en de wereld.   

Een zonnig Sint-Pietersplein, vele tienduizenden gelovigen en evenveel tulpen, orchideeën, rozen en paasbloemen uit Nederland. Ze werden erg op prijs gesteld door paus Franciscus. Die ging vanmorgen voor in de traditionele paasmis voor de Sint-Pietersbasiliek. De aanwezigen moesten langs zware veiligheidscontroles met metaaldetectoren en hun bagage werd doorzocht.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Aandacht voor ouderen en jongeren

De christenen vieren vandaag dat Jezus zich heeft opgeofferd om hen te bevrijden. Die symboliek vertaalde de paus naar vandaag. Na de mis verwees hij in zijn paasboodschap naar de mensen die wegvluchten van honger en oorlog en alles moeten achterlaten. Hij noemde de ouderen het "dierbare geheugen van onze maatschappij" en betreurde dat ze worden opzij gezet door een egoïstische cultuur. "Ook jongeren zijn belangrijk als toekomst van de Kerk en van de maatschappij."

Zoals de voorbije jaren noemde de paus de conflicten in de wereld bij naam: het Midden-Oosten (zie foto: Oost-Ghouta, Syrië), Jemen, Noord-Korea, Oekraïne, Zuid-Soedan. Alleen de dialoog leidt tot een oplossing, zei hij. En in een niet mis te verstane politieke boodschap riep de kerkvorst politici op om verantwoordelijk te zijn en te handelen in het algemeen belang van hun burgers. 

Daarna sprak de paus zijn zegen uit voor de stad en de wereld, of "Urbi et Orbi". Het Paasfeest in Rome was gisteravond al begonnen met een Paaswake. De paus doopte 8 volwassenen onder wie een Nigeriaanse migrant zonder papieren die als held werd beschouwd toen hij een Italiaanse dief in bedwang hield.   

Pasen én Palmzondag in Jeruzalem

In de Heilig Grafkerk in het oude stadsdeel van Jeruzalem hebben honderden christenen hymnes gezongen bij het monument van het heilig graf. Ze geloven dat dat de plaats is waar Jezus na zijn kruisdood is begraven en is verrezen. De grafplaats is vorig jaar gerenoveerd, ze was jarenlang blootgesteld aan water, vocht en de rook van kaarsen.  Naast de katholieke dienst hielden ook de orthodoxe christenen een viering. Zij vieren vandaag Palmzondag. 

Video player inladen ...