Site die uw naam raadt via 15 vragen is een 1 aprilgrap

Vijftien vragen en vijftien antwoorden. Meer zou de website oilsjtanalytica.org niet nodig hebben om uw identiteit te achterhalen. Maar de website blijkt een 1 aprilgrap te zijn laat oprichter en ethisch hacker Inti De Ceukelaire weten via Twitter.

De website oilsjtanalytica.org was een reactie op het schandaal Cambridge Analytica, het Britse bedrijf dat data van miljoenen mensen zou hebben verzameld via Facebook. Met vragen als wanneer u het laatst geweend heeft of wat de kleur van uw onderbroek is, zou de website uw naam kunnen achterhalen. Maar dat blijkt dus een 1 aprilgrap te zijn.

"In amper 48 uur hebben meer dan 200.000 mensen de test gedaan. Turkije, Japan,... Het ging ongelooflijk snel" reageert oprichter en ethisch hacker Inti De Ceukelaire. "Nochtans waren er heel wat tips die duidelijk moesten maken dat het om een grap ging. Zo was de broncode van de website een grote aprilvis."

Maar hoe kon de website dan uw naam weergeven? Niet via de 15 vragen, die bleken volstrekt overbodig maar wel via de plugins bij Facebook en Google. "Vergelijk het wanneer je zou reageren onderaan een nieuwsartikel. Dan reageer je via een facebookvenster met daarin jouw naam op dat artikel. Ik vervorm dat venster via mijn website zodanig dat het lijkt dat het deel uitmaakt van mijn website. En zo kan ik jouw identiteit heel eenvoudig achterhalen."

Oprichter Inti laat nog weten dat hij niets van gegevens heeft bijgehouden. "Ik weet niet wie allemaal de test heeft gedaan. Maar als ik wou, kon ik op korte tijd bijzonder veel gegevens verzameld hebben."