Represented by ZUMA Press, Inc.

Strengere wapenwet in New York voor daders huiselijk geweld

De Amerikaanse staat New York heeft de wapenwetgeving verstrengd voor mensen die veroordeeld werden voor huiselijk geweld. Dat meldt gouverneur Andrew Cuomo. Mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan dergelijk geweld moeten alle vuurwapens die ze in hun bezit hebben inleveren.

"New York breekt opnieuw een lans inzake wapenpreventie. We willen de link breken tussen wapengeweld en huishoudelijk geweld”, zegt gouverneur Andrew Cuomo. "Deze (strengere) wetgeving bouwt voort op onze wapenwet, die al de sterkste van het land is, om New York veiliger en sterker te maken." 

Mensen die zich schuldig maakten aan huiselijk geweld moeten voortaan niet enkel handgeweren inleveren, maar ook alle andere vuurwapens die ze bezitten. De wetgeving in New York verbood tot nu toe het bezit van vuurwapens voor mensen die veroordeeld werden voor een beperkt aantal misdrijven die een "ernstige" overtreding inhouden. "Er werden echter veel misdrijven uitgesloten uit de wetgeving, terwijl niemand kan ontkennen dat het om ernstige misdrijven gaat", verklaart Cuomo .

In de nieuwe wetgeving wordt een lijst opgenomen van "ernstige misdrijven". Wie tot een misdrijf van de lijst veroordeeld wordt, verliest zijn wapenvergunning en moet al zijn wapens inleveren.

Het feit dat de federale overheid er niet in slaagt om te werken aan een betekenisvolle wetgeving rond wapenveiligheid is onredelijk

Andrew Cuomo

"De recente golf van schietpartijen is verschrikkelijk en het feit dat de federale overheid er niet in slaagt om te werken aan een betekenisvolle wetgeving rond wapenveiligheid, is onredelijk", aldus Cuomo.

"2018 Women's Agenda"

De aanpassing van de wetgeving maakt deel uit van de "2018 Women's Agenda" van de gouverneur. "De helft van de vrouwen die in het land worden vermoord, worden gedood door een intieme partner", vertelt  Cuomo aan CNN.

In 2016 werden in de staat New York vuurwapens gebruikt bij 35 moorden in huiselijke context. "Legitieme wapenbezitters kunnen nog steeds een wapen bezitten," zei Cuomo nog.

De helft van de vrouwen die in het land worden vermoord, worden gedood door een intieme partner

Andrew Cuomo

Na de meest recente schietpartij in een school in Florida waarbij 17 mensen om het leven kwamen, is een golf van protest ontstaan tegen wapengeweld, die grotendeels geleid wordt door jongeren. Vorig weekend kwamen nog meer dan 1 miljoen mensen wereldwijd op straat voor de "March for Our Lives", om een betere wapenwetgeving te eisen.