Vlaams regering maakt 6 miljoen euro vrij om te experimenteren met zonnepanelen op water

De Vlaamse regering heeft zes miljoen euro vrijgemaakt voor projecten waarbij zonnepanelen worden geïnstalleerd op water. Dat zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) bij VTM Nieuws. Het gaat niet om zonnepanelen op zee, maar op kleinere meertjes in het binnenland. "Op water hebben zonnepanelen een veel hoger rendement", aldus Tommelein.

Tegen 2025 zouden alle kerncentrales in ons land moeten sluiten, op voorwaarde dat er tegen dan voldoende alternatieve energiebronnen zijn. "Daarom is er geen tijd te verliezen en moeten we nu in alternatieve investeren", zegt Tommelein.

Daarom maakt de regering nu zes miljoen euro vrij voor zonnepanelen op water. "Het gaat om proefprojecten", klinkt het. 

De zonnepanelen zouden niet op zee terechtkomen. "Het gaat om kleine wateroppervlaktes en meren die vandaag niet gebruikt worden. Bijvoorbeeld op een plek waar men zand gewonnen heeft en een put in de grond is ontstaan die nu gevuld is met water."

"Op zo'n plek kunnen zonnepanelen veel meer rendement halen", zegt Tommelein. "De panelen kunnen immers meedraaien met het zonlicht."

Ook de federale regering wil zonnepanelen op water plaatsen. Staatssecretaris voor Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) laat momenteel onderzoeken of er "zonne-eilanden" aangelegd kunnen worden op de Noordzee. De Backer wil daarvoor samenwerken met privé-partners.