Vanaf vandaag moet u uw kat verplicht laten steriliseren

Vanaf vandaag moeten nieuwgeboren katjes verplicht gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn. Katten die geboren zijn na september 2014 moeten voor 2020 gesteriliseerd worden. Met deze maatregel wil Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) greep krijgen op de kattenpopulatie, want er worden volgens hem te veel katten geboren in Vlaanderen.  

"Wie zijn kat graag ziet, laat die steriliseren", horen we van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. "In het andere geval zorgt die voor tientallen nakomelingen die eindigen op straat, in een asiel of worden geëuthanaseerd." 

Om het aantal zwerfkatten tegen te gaan, komt er vanaf vandaag een nieuwe regelgeving: alle nieuwgeboren katjes moeten gesteriliseerd worden voor ze vijf maanden zijn en katten die geboren zijn na september 2014, krijgen tot 1 januari 2020 de tijd om de ingreep te laten uitvoeren bij een dierenarts.

Katten afkomstig van buiten Vlaanderen, moeten ook gesteriliseerd worden binnen de 30 dagen na aankomst in Vlaanderen. Wie de regels niet respecteert, riskeert een boete tot 416 euro. 

Het einde van de huiskat?

Wie wil kweken met katten zal een erkenning moeten aanvragen als hobbykweker. Om die erkenning te kunnen krijgen, zijn er een aantal voorwaarden zoals een goede huisvesting, een goede verzorging, diergeneeskundige begeleiding en voldoende tijd om bezig te zijn met de dieren. 

Alle steden en gemeenten moeten ook een kattenplan opstellen.