Werkgevers en werknemers niet altijd tevreden over VDAB

De Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB heeft onvoldoende tevreden gebruikers. Van de werkzoekenden is 80 procent tevreden, terwijl het streefcijfer van VDAB 85 procent is. Bij werkgevers is het probleem nog groter: 63 procent van de werkgevers is tevreden over de manier waarop VDAB een vacature probeert in te vullen. Het streefcijfer is 70 procent. De cijfers werden opgevraagd door Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) bij minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). De cijfers staan in de krant "De Zondag".

VDAB heeft de doelstellingen over tevredenheid onlangs verstrengd, maar nu blijkt dat ze die eigen strenge norm niet halen. "VDAB moet echt een tandje bijsteken", zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne. "Werkzoekenden zijn best tevreden, maar bij werkgevers zien we de tevredenheidscijfers zelfs dalen."

Om werkgevers beter te begeleiden met hun vacatures wil Bothuyne dat elke werkgever voortaan een "account manager" krijgt bij VDAB. "Die account manager kan een persoonlijk aanspreekpunt zijn voor alle problemen en vragen. Zo'n contactpersoon kan opvolgen dat alle vacatures correct worden ingevuld."

Onlangs maakte VDAB nog bekend dat steeds meer gebruikers een feedbackformulier invullen. De voornaamste klachten van werkzoekenden zijn dat ze geen reactie krijgen of dat ze niet de kans krijgen om zich te presenteren op een gesprek. Werkgevers geven dan weer aan dat ze vaak werkzoekenden krijgen die niet passen in het profiel of niet genoeg gemotiveerd zijn.

VDAB: "We nemen de kritiek ter harte"

"We maken elk jaar actieplannen om te zien hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren", zegt Shaireen Aftab van VDAB. "Die plannen worden gemaakt op provinciaal niveau, want in elke regio kunnen de noden verschillend zijn."

De economie doet het goed op dit moment, waardoor het voor werkgevers soms moeilijk wordt om geschikt personeel te vinden. "Daar werken we aan op twee niveaus: enerzijds moeten we werkgevers overtuigen om niet enkel naar diploma's of ervaring te kijken, anderzijds moeten we ervoor zorgen dat kandidaten op hun CV veel meer hun competenties onderstrepen zodat ze zelfs zonder een bepaald diploma toch voor een job in aanmerking kunnen komen."