AFP or licensors

Israël past controversieel plan over dwanguitzetting Afrikanen aan

Israël heeft het plan afgeblazen om duizenden Afrikaanse migranten het land uit te sturen, die Israël illegaal zijn binnengekomen. Israël bereikte met de Verenigde Naties een akkoord over de herlocatie van een deel van de migranten in westerse landen.

"Het Hoog Commissariaat van de VN en Israël hebben een akkoord bereikt waardoor zeker 16.250 migranten geherlokaliseerd worden in westerse landen, terwijl Israël het statuut van de overblijvers regelt", zo meldt een woordvoerder van premier Netanyahu.

Kritiek initieel regeringsplan

De regering van Benjamin Netanyahu wilde duizenden Eritreeërs en Soedanezen uitwijzen, die het land illegaal zijn binnengekomen en geen asielvraag hadden ingediend. De regering gaf hen de keuze om voor april het land te verlaten: naar het land van oorsprong, naar een derde land, of voor onbepaalde tijd naar de gevangenis te gaan.

In eerste instantie had het plan enkel betrekking op mannen die op hun eentje waren gearriveerd en die ofwel geen asielvraag hadden ingediend of van wie de asielvraag werd geweigerd.

Het regeringsplan stuitte op heel wat kritiek, onder andere van het Hoge VN-Commissariaat voor de Vluchtelingen, maar ook in Israël  was er kritiek van onder meer overlevenden van de Holocaust. Daarom werd er beslist om het plan te laten varen en te vervangen door een nieuw.

Meest gelezen