"Laatste rebellen worden geëvacueerd uit Oost-Ghouta"

In Syrië zijn de laatste overgebleven rebellen van Jaish al-Islam, de grootste rebellengroepering in Oost-Ghouta, samen met hun families in bussen geëvacueerd uit hun laatste bastion, Douma. Dat meldt de Syrische staatstelevisie. Douma is de laatste stad in Oost-Ghouta die in handen was van de rebellen.

Het Syrische regime heeft in februari met de steun van het Russische leger een offensief gelanceerd op de door rebellen gecontroleerde regio Oost-Ghouta, vlakbij de hoofdstad Damascus. Momenteel vormt Douma daar nog de laatste overblijvende rebellenenclave. Het Syrische leger beloofde zaterdag nog om "te blijven strijden" om ook Douma te veroveren.

Of de strijd in Oost-Ghouta met de evacuatie daarmee definitief voorbij is, blijft wel onduidelijk. Volgens sommige bronnen zou een deel van de rebellen zich niet willen overgeve en de strijd willen voortzetten. Volgens de staatstelevisie zijn vandaag 448 rebellen en hun familie met bussen naar de noordelijke steden Jarablus en al-Bab gevoerd. Die streek wordt gecontroleerd door rebellen die aanleunen bij Turkije.

Het Syrische regime had de controle over Oost-Goutha verloren in het begin van de burgeroorlog. Voor president Assad is de herovering dan ook een grote overwinning. Hij controleert nu weer grotendeels het zuiden van het land.

De herovering van Oost-Goutha werd vooraf gegaan door weken durende bombardementen. Daarbij zijn minstens 1.600 mensen om het leven gekomen. Meer dan 120.000 burgers zijn gevlucht voor het geweld. Volgens Russische bronnen zouden in totaal 40.000 rebellen en hun families uit Oost-Ghouta gekozen hebben voor een evacuatie uit het gebied naar het noorden.

Meest gelezen