Behang Priem in Gent: "Ons behang hangt in Witte Huis in Washington"

Deze week gaat Radio 2 Oost-Vlaanderen op zoek naar winkelinterieurs in de provincie "waar het lijkt alsof de tijd is blijven stilstaan". Een bezoek aan broer en zus Ivan (81) en Marie-Thérèse (78) Priem kon daarbij niet ontbreken. Ze baten al jaren de behangzaak uit aan de zuivelbrug en de kraanlei in het hartje van Gent.

Sinds 1927

Het waren de ouders van Ivan en Marie-Thérèse die in 1927 de zaak openden met hulp van hun grootvader. Hun vader was officier op de lange omvaart, maar na een slechte ervaring tijdens een hevige storm aan Kaap Hoorn, besloot hij het over een andere boeg te gooien. 

Familiezaak

Drie kinderen namen de zaak over. Lilian stierf enkele jaren geleden, maar Ivan (81) en Marie-Thérèse (78) staan nog elke dag te midden van hun behangrollen. Er staat wel al opvolging klaar: nichtje Yolanda komt af en toe al wat helpen en gaat later de winkel overnemen.

Niet zwichten voor het grote geld

De winkel ligt in het historische hart van Gent en is een gewilde locatie voor winkelketens of restaurants. Ze hebben al veel aanbiedingen gekregen om de panden te verkopen, zegt Marie-Thérèse: "Ze zouden wel willen, maar wij hebben geen goesting. We doen het veel te graag!". Bovendien heeft Ivan naar eigen zeggen maar een pensioen van 1040 euro en Marie-Thérèse 266 euro.

Geverfde muren zijn armoedig

Behangpapier heeft stijl en standing, vinden ze, en geverfde muren zijn armoedig. "Je vindt in alle openbare gebouwen geverfde muren, van het toilet tot de gevangenis, van het gerechtsgebouw tot de ziekenhuizen. En dan nog 's in uw eigen huis? Ah, nee, he!"
 

Gents behang in het Witte Huis?

De winkel trekt, vanwege zijn uitgebreide collectie behang uit alle periodes, veel buitenlandse bezoekers. Volgens Marie-Thérèse zijn er twee winkels in Japan die hun producten verkopen en Ivan beweert bij hoog en bij laag dat er behangpapier van Priem in het Witte Huis hangt in Washington. Op de eerste verdieping. "We hebben de foto's gezien, het was behangpapier dat enkel wij verkochten, we zijn er zeker van." De president is niet in de winkel geweest, maar Ivan herinnert zich nog een levering die met een speciale bestelwagen rechtstreeks naar de luchthaven van Zaventem werd gevoerd.

Zolang mijn baas hierboven het wil

Ik beklaag de mensen zonder geloof, filosofeert Ivan. "Hoe lang ik het blijf doen? Dat hangt af van mijn baas hierboven, wat hij commandeert." Zolang we goed zijn, blijven we in de winkel staan.

Beluister hier de reportage van Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Meest gelezen