Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Centrumlinkse kandidaat Carlos Alvarado wint verkiezingen Costa Rica

Carlos Alvarado (38) is verkozen tot de nieuwe president van Costa Rica. De kandidaat van centrumlinkse regeringspartij PAC haalde het in de beslissende stemronde van zijn naamgenoot, de conservatieve Fabricio Alvarado (43). Dat maakte de kiescommissie bekend.

Carlos Alvarado, de kandidaat van PAC ('Partido Acción Ciudadana' of Burgerlijke Actiepartij), was sinds 2016 minister van Werk. Hij behaalde 66 procent van de stemmen, met ruim 90 procent van de stemmen geteld.

Ondanks hun gedeelde familienaam zouden Carlos en Fabricio Alvarado geen familie zijn. Fabricio Alvarado gaf zijn al nederlaag toe. "Maar we zijn niet verdrietig", zei hij. "De democratie heeft gewonnen." De nieuwe president heeft Costa Rica bedankt voor zijn overwinning op Twitter.

Er werd nochtans van uitgegaan dat Fabricio Alvarado veel aanhang zou verwerven omdat hij de "traditionele waarden" wou herstellen en kritiek had op het homohuwelijk. De man was een evangelische priester, tv-journalist en oud-zanger van een religieuze band.

De nieuwe president Carlos Alvarado beloofde zich daarentegen in te zetten voor homorechten en alle kwetsbare groepen in de samenleving. Hij kon uiteindelijk op meer aanhangers rekenen in het toch katholieke Costa Rica. Carlos Alvarado is ook een voormalig tv-journalist, romanschrijver en sporadisch zelfs rockzanger.

Ongeveer 3,3 miljoen Costa Ricanen waren opgeroepen om te stemmen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen