Videospeler inladen...

China slaat terug: forse invoertarieven op Amerikaanse producten

China heeft nieuwe importtarieven opgelegd op 128 Amerikaanse producten. Dat doet het als reactie op de eerdere beslissing van Amerikaans president Donald Trump om de importheffingen op staal en aluminium op te trekken. 

De nieuwe importtarieven van China, die vanaf vandaag ingaan, slaan op zowat 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) aan producten. Sommige van de heffingen, onder meer voor aluminiumschroot en varkensvlees, lopen op tot 25 procent, bovenop de bestaande tarieven. 

Producten als noten, vers en gedroogd fruit, ginseng en wijn worden 15 procent duurder om in te voeren. In totaal gaat het om 128 productcategorieën. 

De nieuwe heffingen zouden de Amerikaanse boeren kunnen treffen. Zij voeren jaarlijks zowat 20 miljard dollar aan producten uit naar China. Voor Amerikaans varkensvlees is China de derde grootste afzetmarkt.

"Handelsoorlogen zijn goed"

Trump kondigde vorige maand aan dat de VS invoerrechten van 25 procent afkondigt op staal en 10 procent op aluminiumproducten. Peking antwoordde dat de heffingen "het multilaterale handelssysteem ernstig hebben beschadigd". Het zou juridisch actie ondernemen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Trump tweette vorige maand dat "handelsoorlogen goed" zijn en "makkelijk te winnen". Zijn regering heeft naar verluidt nog meer heffingen op Chinese producten op stapel staan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen