Videospeler inladen...

Stuurloos Chinees ruimtestation "Hemels Paleis" is neergestort boven de Stille Oceaan

Het Chinese ruimtestation Tiangong-1 ("Hemels Paleis") is vannacht om 2.15 uur neergestort boven de Stille Oceaan. Het 8,5 ton zware gevaarte brandde grotendeels op bij het binnenkomen van de atmosfeer van de aarde.

Tiangong-1 werd in 2011 gelanceerd om ervaring met ruimtestations op te doen. Het aanvankelijke idee was om het ruimtestation gecontroleerd te laten terugkeren naar de aarde (momenteel hangt al een opvolger in de ruimte, red.), maar China verloor de controle over het tuig, naar verluidt in 2016.

 Tiangong-1 cirkelde vervolgens steeds dichter bij de aarde en het was al enige tijd voorspeld dat het ruimtestation rond 1 april zou neerstorten op aarde. 

Astrofysicus Jonathan McDowell tweette dat de exacte locatie van het neerkomen in de omgeving van Tahiti was. Het gevaarte brandde grotendeels op bij het binnenkomen van de atmosfeer en viel vervolgens uit elkaar in een aantal kleinere brokstukken. Of er van die brokstukken ook enkele het aardoppervlak hebben bereikt, is nog niet duidelijk.

Sowieso moesten mensen zich geen zorgen maken over de vallende brokstukken. China schatte de kans dat er een mens geraakt zou worden door een brokstuk zwaarder van meer dan 200 gram in als in 1 op 700 miljoen.

Met zijn ruimtelabo's wil China ervaring opdoen voor de bouw van een "echt" ruimtestation met een bemanning, dat rond 2022 klaar zou moeten zijn. De op een na grootste economie van deze aarde heeft een ambitieus ruimtevaartprogramma, ook naar de maan en Mars.

Meest gelezen