Videospeler inladen...

Desmond Tutu: "Moedige houding Winnie heeft mij en generaties activisten geïnspireerd"

Desmond Tutu, voormalig aartsbisschop van Kaapstad en winnaar van de Nobelprijs voor Vrede, eert Winnie Madikizela-Mandela als "belangrijk symbool van de strijd tegen apartheid". Zelf was Tutu ook actief in de strijd tegen apartheid. De ex-vrouw van oud-president Nelson Mandela is vandaag overleden.

"Haar moedige houding heeft me enorm geïnspireerd, maar ook generaties van activisten", aldus Tutu. "Ze heeft altijd geweigerd te plooien toen haar man gevangen zat of toen zij en haar gezin voortdurend werden opgejaagd door de veilgheidsdiensten, werden opgepakt of verbannen."

"Met het heengaan van Mama Winnie hebben we een van onze overblijvende iconen verloren", zegt Tutu nog. "Zij was een van hen die ons voorhielden wat juist of verkeerd is en we zullen haar raad missen."

In een televisietoespraak  noemt de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa Winnie Madikizela "een kampioen van rechtvaardigheid en gelijkheid" en "een stem voor zij die geen stem hebben."

Meest gelezen