Videospeler inladen...

Drie belangrijke zaken die u moet weten over de beursgang van Spotify

Muziekstreamingdienst Spotify trekt vandaag naar de beurs. Het bedrijf doet dat op een onconventionele manier, want via een vereenvoudigde procedure. De kans bestaat dat het aandeel hierdoor serieuze sprongen gaat maken. Onze expert economie Steven Rombaut vertelt er u alles over.

Videospeler inladen...

Via Spotify, dat ongeveer tien jaar bestaat, kan je onbeperkt muziek streamen, in ruil voor een vast maandelijks bedrag. Het is beschikbaar in 60 landen en ongeveer 170 miljoen mensen maken er gebruik van. Het is een van de meest succesvolle technologiebedrijven in Europa. 70 miljoen van de 170 miljoen gebruikers betalen ook voor Spotify en dat geld is meteen een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het bedrijf.

Videospeler inladen...

Als een bedrijf naar de beurs trekt, is dat normaal gezien om geld op te halen of omdat het op zoek is naar nieuwe aandeelhouders en nieuwe eigenaars. Bpost is daar een voorbeeld van. Dat bedrijf koos voor een beursgang omdat een groot investeringsfonds uit het bedrijf wilde stappen.  Maar bij Spotify spelen noch die financiële belangen, noch de vernieuwing van aandeelhouders. Want Spotify beschikt nog over voldoende kapitaal - het gaat dus geen extra geld ophalen.  Ook komt er géén vast aanbod aan aandelen op de markt.

De bedoeling van Spotify is met andere woorden dat de bestaande aandeelhouders, zoals investeerders en het personeel, de kans krijgen om hun aandelen te verkopen via de beurs.  Dit heeft tot gevolg dat het bedrijf via een vereenvoudigde procedure naar de beurs trekt. Wat betekent dat de markt vooraf niet of nauwelijks is afgetast.  Met als gevolg dat het aandeel in de eerste uren fikse sprongen kan gaan maken.

Videospeler inladen...

Of het een succes wordt, hangt deels af van de prijs waarmee Spotify op de beurs zal komen. Het bedrijf kent een heel snelle groei, de omzet groeit fors maar ook de verliezen zijn de voorbije jaren fors gegroeid. Spotify zal met andere woorden de beleggers moeten overtuigen dat het op termijn rendabel kan zijn. Meer mensen laten betalen kan een van de oplossingen zijn.

Bekijk hier de volledige analyses van experten Steven Rombaut en Michaël Van Droogenbroeck

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen