26 tot 41 miljard dollar: eerste voorspellingen over beursgang Spotify gaan alle kanten op

Van 150 tot zelfs 225 dollar per aandeel, of in totaal 26,5 tot 41,6 miljard dollar, dat is de bijzonder brede vork van de eerste schattingen over de beurswaarde van het Zweedse Spotify. Het muziekstreamingbedrijf trekt morgen naar de New York Stock Exchange. Door de aparte procedure die het daarbij volgt, is het voor veel analisten gokken welke kant het op gaat.

Morgen, zowat twaalf jaar na de oprichting en tien jaar na de lancering in Europa, trekt het Zweedse Spotify naar de beurs. Het muziekstreamingbedrijf heeft hevige voor- en tegenstanders, maar over één ding is iedereen het eens: het heeft de muziekindustrie grondig veranderd. Niet alleen heeft het een valabel en legaal alternatief geboden voor illegaal downloaden - en zo de muzieksector van een gestage neergang gered - ook heeft het de manier waarop muziek aangeboden en geconsumeerd wordt helemaal omgegooid. 

Zo'n direct listing is eenvoudiger en goedkoper, maar zorgt ongetwijfeld ook voor heel wat meer koersschommelingen

Maar opmerkelijk: bij die beursgang worden beleggers tot op het laatste moment in het ongewisse gelaten over het aandeel. Spotify kiest er namelijk ook op dat vlak niet voor om de gangbare paden te bewandelen. Het bedrijf trekt naar de beurs van New York via een hoogst uitzonderlijke 'direct listing'. 

Dat is een rudimentaire beursgang waarbij het hele proces van investeringsbanken en grondig afgewogen introductieprijzen wordt overgeslagen. Bovendien geeft Spotify geen nieuwe aandelen uit om extra kapitaal op te halen, maar worden de bestaande aandelen gewoon publiek verhandelbaar gemaakt. Zo'n direct listing is eenvoudiger en goedkoper, maar zorgt ongetwijfeld ook voor heel wat meer koersschommelingen. 

Onzekerheid

Die onzekerheid uit zich dus ook in de voorspellingen van beursanalisten over het aandeel 'SPOT', omdat zij heel weinig informatie hebben om zich op te baseren. Spotify zelf had laten weten dat zijn aandelen in januari en februari verkocht werden voor een prijs tussen de 90 en de 132,5 dollar per stuk, goed voor een waardering van het bedrijf van zowat 20 miljard dollar. 

Dat kan een vertrekpunt zijn. Maar de meeste analisten kijken ook naar de verwachte omzetgroei, de leidende positie van het bedrijf in zijn markt en naar de prestaties van vergelijkbare media- en technologiebedrijven als Netflix en Snapchat. 

Volgens Manhattan Venture Partners werden de Spotify-aandelen voor 150 dollar per stuk verkocht op de grijze markt

Mark Mahaney van RBC Capital is het meest enthousiast. Hij schat dat het aandeel zal uitkomen op 220 à 225 dollar per stuk, goed voor een totale waarde van zowat 40 tot 41,6 miljard dollar. Rob Sanderson van MKM verwacht ongeveer 200 dollar per aandeel. James Cordwell van Atlantic Equities houdt het op 160 dollar per aandeel, of ongeveer 28,5 miljard dollar bedrijfswaarde.

De New Yorkse bank Manhattan Venture Partners (MVP) nam de 'grijze' markt onder de loep, de handel van de voorlopig nog private aandelen van Spotify in de voorbije weken. Volgens MVP werden die aandelen voor 150 dollar per stuk verkocht. Dat zou Spotify waarderen op zowat 26,5 miljard dollar.

Meest gelezen