Videospeler inladen...

Chinese handelssancties tegen VS: is dit de start van een handelsoorlog?

Een pakket Chinese handelssancties aan het adres van de Verenigde Staten ter waarde van zo'n 2,5 miljard euro: is dit de start van een handelsoorlog? Volgens China-correspondent Leen Vervaeke kan je de reactie van China in twee richtingen interpreteren.

"Dit is een reactie op eerdere Amerikaanse handelssancties", legt correspondent Leen Vervaeke uit. "De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat Chinese bedrijven het intellectuele eigendomsrecht schenden en heeft geprobeerd om daar iets aan te doen met handelssancties."

Die kwamen er vorige week, goed voor een pakket ter waarde van 48 miljard euro. Vandaag heeft China zijn antwoord klaar: het legt nieuwe importheffingen op op Amerikaanse producten als varkensvlees, noten, vers en gedroogd fruit, ginseng en wijn. De nieuwe tarieven slaan op zowat 3 miljard dollar (2,4 miljard euro) aan producten.

"Niet meer onmondig"

Is dit dan het begin van een handelsoorlog? "Moeilijk te voorspellen", zegt Vervaeke. "Chinese staatsmedia zeggen zelf dat ze de vonken van een handelsoorlog al zien."

Enerzijds zegt de Chinese overheid niet bang te zijn voor zo'n handelsoorlog. Anderzijds geeft ze ook aan te willen onderhandelen

China-correspondent Leen Vervaeke

Het Engelstalige editoriaal van de pro-Chinese nieuwssite Global Times haalt alvast fors uit naar de VS. Het spreekt over "wat nu een onofficiële handeloorlog is." "Het is tijd voor Washington om vaarwel te zeggen tegen de fantasiewereld waar het sinds lange tijd in leeft, een verzonnen wereld waarin het zich China voorstelt als een onmondige natie die Amerikaanse heffingen tolereert", luidt het daar.

Ruimte voor onderhandelingen

Maar volgens Vervaeke geeft de Chinese overheid ook een dubbel signaal af. "Enerzijds zegt ze niet bang te zijn voor zo'n oorlog en ervan overtuigd te zijn dat ze zo'n handelsoorlog zal winnen. Anderzijds geeft ze ook aan te willen onderhandelen."

Volgens Vervaeke wijst vooral de bescheiden omvang van het Chinese pakket sancties daarop. "Het gaat om maatregelen ter waarde van nog geen 2,5 miljard euro. De Amerikaanse maatregelen bedroegen 48 miljard euro. Dat geeft aan dat de Chinezen toch nog enige ruimte voor onderhandelingen laten."

Meest gelezen