Videospeler inladen...

Nee, u vergist zich niet: het kan dat uw digitale wekker of ovenklok nu 5 minuten voorloopt

Uw digitale klok - uw wekker of ovenklok - moet misschien opnieuw worden bijgesteld. Begin deze maand liepen alle klokken die aangesloten waren op het elektriciteitsnet zowat vijf minuten achter, als gevolg van een conflict tussen Servië en Kosovo over de wisselstroom. Maar het euvel is intussen zo goed als verholpen, waardoor bij diegenen die toen hun klok weer juist gezet hadden, die nu enkele minuten vooruitloopt.

Vorige maand was er een afwijking ontstaan van zo'n 300 seconden, met als gevolg dat uw digitale wekker, of uw ovenklok, ineens een vijftal minuten achterliep. Maar inmiddels is het conflict tussen Servië en Kosovo van de baan en werd het aantal hertz de voorbije weken geleidelijk aan opgevoerd, met enkele seconden per dag.

De digitale klokken zouden intussen weer zo goed als het correcte uur moeten aangeven. De vijf minuten vertraging is zo goed als ingelopen, al kan het nog wel enkele seconden schelen. 

De digitale klokken geven dus weer het juiste uur aan. Behalve bij diegenen die ze vorige maand enkele minuten vooruitdraaiden: die klokken lopen nu enkele minuten voor. Even bijstellen en het probleem zou definitief van de baan moeten zijn. 
 

Meest gelezen