303 patiënten krijgen kosten voor invriezen van zaad- of eicellen terugbetaald

In 9 maanden tijd hebben 303 mensen met kanker zaad- of eicellen laten invriezen omdat ze mogelijk onvruchtbaar worden door hun chemobehandeling. De kosten daarvoor lopen soms hoog op, maar patiënten krijgen die sinds vorig jaar terugbetaald.  Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil de terugbetaling voor meer patiënten met een kinderwens mogelijk maken.

Oncofreezing gebeurt vooral bij jonge mensen die voor een behandeling staan die de vruchtbaarheid kan aantasten, zoals chemotherapie. Er worden eicellen, spermacellen, testikelweefsel of eierstokweefsel bij hen afgenomen, ingevroren en bewaard. Daardoor hoeven zij hun kinderwens niet definitief op te geven.  

Goedkoop is de procedure echter niet. Voor het invriezen van testikel- of eierstokweefsel betaal je 1.300 euro, het invriezen van een eicel kan tot 3.400 euro kosten. Sinds midden vorig jaar wordt de behandeling terugbetaald voor kankerpatiënten die voor een zware behandeling staan en voor vrouwen die hun eierstokken preventief laten wegnemen.

Tussen midden april en midden januari maakten 303 mensen gebruik van de mogelijkheid om voortplantingsmateriaal te laten invriezen: 209 mannen en 94 vrouwen. Onder hen waren ook 30 patiënten die nog geen 16 jaar oud waren.

Terugbetaling uitbreiden

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block bekijkt nu of ze de terugbetaling oncofreezing kan uitbreiden naar meer patiënten. Ze denkt aan vrouwen met een borderline eierstoktumor en patiënten die vanwege een zeldzame niet-oncologische bloedziekte een bloedstamceltransplantatie moeten ondergaan.

In ons land zijn 18 centra voor reproductieve geneeskunde. 17 ervan hebben de overeenkomst met het Riziv ondertekend. Daar kunnen patiënten dus kosteloos voortplantingsmateriaal laten invriezen. Die centra zullen patiënten en zorgverleners ook beter informeren, zodat ze makkelijker de weg vinden naar oncofreezing.   

Jaarlijks wordt 4 miljoen euro uitgetrokken voor de maatregel.

Meest gelezen