Videospeler inladen...

KSA Nationaal: "KSA Torhout volgde richtlijnen voor schenken alcohol"

Een 13-jarig meisje werd afgelopen weekend in zorgwekkende toestand binnen gebracht op de spoedafdeling van het ziekenhuis in Torhout nadat ze te veel had gedronken op een fuif van de lokale KSA. Ze had maar liefst 2,81 promille alcohol in haar bloed. Volgens KSA Nationaal volgde haar afdeling alle voorschriften rond het schenken van alcohol aan minderjarigen.

Het meisje was samen met een vriendin naar een lokale fuif van de KSA in Torhout geweest. Na enkele uren verloor ze het bewustzijn. In het ziekenhuis bleek dat het meisje 2,81 promille alcohol in haar bloed had.

"De KSA zet heel hard in op bewustmaking", zegt Brecht Goerlandt van KSA Nationaal. "We hebben een goed uitgeschreven alcoholbeleid, dat vertaald wordt naar de plaastelijke context".

De KSA zet heel hard in op bewustmaking

Brecht Goerlandt, woordvoerder KSA Nationaal

"De wetgeving volgen, is één van de basisregels", zegt Goerlandt, "en dat is ook de betrachting geweest van de plaatselijke groep die de fuif heeft georganiseerd. Zij hebben er alles aan gedaan om jongeren die niet oud genoeg zijn de toegang tot alcohol te ontzeggen".

Het systeem dat het meest effectief is, is volgens Goerlandt één met polsbandjes. "Elke fuifganger bewijst zijn of haar leeftijd aan de hand van de identiteitskaart. Wie jonger is dan 16 jaar krijgt een geel bandje, waarbij enkel frisdranken mogen besteld worden. Wie tussen de 16 en de 18 jaar zit, krijgt een roze bandje en mag een pintje kopen. Boven de 18 jaar zijn er groene bandjes". Dit systeem werd ook in Torhout toegepast.

Verantwoordelijkheid ligt ook bij mensen die drank doorgeven

Brecht Goerlandt, woordvoerder KSA Nationaal

Goerlandt erkent wel dat het systeem niet waterdicht is. "Een bandjessysteem sluit niet uit dat iemand boven de 18 jaar alcohol koopt voor iemand onder de 16 jaar. Een sluitende controle is moeilijk". Goerlandt rekent dan ook op het verantwoordelijkheidsgevoel van de jongeren die drank doorgeven.

Parket opent onderzoek

Het parket in Brugge onderzoekt de zaak en zal het meisje later nog verhoren. Het parket wil vooral weten wat er gebeurd is, maar zegt niet op zoek te zijn naar een verantwoordelijke.

Videospeler inladen...

Meest gelezen