Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw milieuregels uit Obama-tijdperk teruggedraaid

Het maximale verbruik van auto's in de Verenigde Staten zal vanaf 2025 niet beperkt moeten zijn tot 4,4 liter per 100 kilometer. Dat zegt het milieuagentschap EPA. Zo wordt er opnieuw een belangrijke milieuregel van voormalig president Barack Obama teruggeschroefd. 

Volgens Scott Pruitt, de baas van EPA, is de doelstelling te hoog. "De beslissing van de regering-Obama was fout. Obama's EPA heeft het evaluatieproces overladen met politiek geladen opportuniteten en heeft veronderstellingen gemaakt over de normen die te hoog gesteld werden en niet voldeden aan de realiteit." Pruitt, zelf een klimaatscepticus, zegt dat er aan een nieuwe regeling wordt gewerkt.

De staat California, die haar eigen milieuwetgeving kan opstellen, zal de nieuwe regels niet volgen. Tot dusver hebben al twaalf staten zich aangesloten bij het Californische model. Er heerst bijgevolg onzekerheid over de grootte van de afzetmarkt voor auto's met lagere uitstoot in de VS. Ook verschillende milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, uitten al kritiek op de plannen om de regels van Obama te schrappen.

Pruitt neemt daarom ook de uitzonderingsregeling van California onder de loep. "Het is in het beste belang van Amerika om een uniforme standaard te hebben. We zullen met alle staten, ook California, samenwerken om uiteindelijk tot zo'n regeling te komen."

Meest gelezen