Paassoldaten trekken door Lembeek

Op Paasmaandag is er in Lembeek bij Halle de traditionele Sint-Veroonmars. Honderden Lembekenaren trekken er dan op uit als soldaat, samen met vele bedevaarders. Het is één groot volksfeest.

Vanaf drie uur 's nachts wordt door de soldatengroepen in de wijken van de gemeente de 'reveille' geblazen. De bedevaarders verzamelen rond acht uur 's morgens in de kerk en daarna wordt het schrijn naar buiten gedragen voor een processie door het dorp. Ook de soldaten vertrekken om acht uur voor de militaire stoet, ze doen een tocht van 18 kilometer doorheen de buurgemeenten.  

Hoogtepunt van de dag is het binnenkomen van de stoet in het dorp om 18 uur. De soldatengroepen brengen nog een laatste groet aan hun patroonheilige. Het schrijn wordt terug op zijn plaats te zetten. Het feest gaat dan verder tot in de vroege uurtjes. 

Immaterieel erfgoed

Lembeek wil de eeuwenoude Sint-Veroonmars officieel laten beschermen als Vlaams immaterieel Cultureel erfgoed. De Sint-Veroonmars is meer dan 700 jaar oud. De parochie hoopt dat ook de volgende generaties kunnen blijven genieten van deze optocht. Daarom vragen ze om de Veroonmars te steunen:  http://www.carabiniers.be/start.html.

 

Meest gelezen