© Kees van de Veen

Politie haalde dierenactivisten van brug die Ronde van Vlaanderen wilden stilleggen

Een groep dierenactivisten van de Nederlandse organisatie "Stichting Konijn in Nood" heeft zondag de Ronde van Vlaanderen kort voor de aankomst in Oudenaarde proberen stilleggen. Ze wilden zich vastketenen in het midden van een brug. De politie kon de actievoerders van de brug halen.

Op de brug over de Schelde hadden de actievoerders aan beide kanten een ketting vastgemaakt aan de reling. Toen ze de kettingen met elkaar wilden verbinden en enkelen zich in het midden van de brug wilden vastketenen, verwittigden supporters de politie. Die haalde de actievoerders van de brug. Dat gebeurde nauwelijks een kwartier voor winnaar Niki Terpstra als leider in de wedstrijd de brug over moest. Negen actievoerders werden bestuurlijk aangehouden.

De actie was gericht tegen warenhuisketen Lidl, dat hoofdsponsor is van Flanders Classics. Volgens de actiegroep verkoopt de supermarkt al jaren vlees van konijnen die in erbarmelijke omstandigheden worden gekweekt.

Ook op andere plaatsen werden mensen een tijdlang opgepakt door de politie. Het ging onder meer om dronken toeschouwers die amok maakten op de Oude Kwaremont.

Meest gelezen