HANS PUT

Rijden met een gezegende auto

Om je fiets of brommer te laten zegenen door een priester, moest je vandaag in Beringen zijn. Daar werden allerhande voertuigen met wijwater besprenkeld om zo ongelukken af te wenden.

Auto’s, fietsen, tractoren, vrachtwagens, alles met wielen kon vandaag worden gezegend in deelgemeenten Koersel en Tervant. Een pastoor stond er klaar met een kwast om de voertuigen te zegenen. Rijden kan je vanaf dan met de goddelijke zegen.

Traditie

Het zegenen van voertuigen gebeurt vaak op paasmaandag. In een aantal plaatsen doen ze dit ook op de sterfdag van Sint-Christoffel op 25 juli want die is de patroonheilige van reizigers en weggebruikers. Daar hangt een legende aan vast, zegt pastoor Geert Croes: "Christoffel was een reus die mensen op zijn schouder droeg om een rivier over te steken. Op een dag droeg hij een kindje over het water, maar dat kind was extreem zwaar. Toen hij aan de andere kant van de oever gesukkeld was, bleek het kind Jezus te zijn. De reus vroeg hem waarom hij zo zwaar is. Jezus antwoordde dat hij de wereld met zich meedroeg."

Gezegend de weg op

Maar let op: voor ongelukken ben je nog steeds zelf verantwoordelijk, je kan geen hogere machten inroepen als je iets aan de hand hebt. Dus blijf altijd alert als je de baan op gaat, zelfs als je de zegen van Hierboven hebt.

Meest gelezen