Videospeler inladen...

Ruim 81.000 boetes voor overtreders van Antwerpse lage-emissiezone in 2017

Antwerpen heeft in 2017 81.372 boetes verzonden voor overtredingen van de lage-emissiezone (LEZ). Dat blijkt uit cijfers van de stad Antwerpen. Het gaat vooral om Belgische overtreders, aangezien de gegevensuitwisseling met onder meer Frankrijk en Nederland toen nog niet op punt stond.

De handhaving van de LEZ gebeurt via het ANPR-netwerk -camera's met nummerplaatherkenning- en een vergelijking van de gespotte voertuigen met gegevens van DIV en de lijst met geregistreerde voertuigen die de LEZ binnen mogen met bijvoorbeeld een tijdelijke toelating tegen betaling of een vrijstelling.

De LEZ is sinds februari 2017 actief, sinds maart 2017 worden er ook effectief boetes voor uitgeschreven. Die bedragen vanaf dit jaar 150 euro voor een eerste overtreding, en lopen op voor wie daarna opnieuw geflitst wordt. Het aantal boetes lag vooral tijdens de eerste maanden erg hoog (15.210 boetes voor Belgen in maart, 10.877 in april), maar nam nadien stelselmatig af.

Het Antwerpse stadsbestuur stelt dat de LEZ bovenop de automatische verjonging van het wagenpark voor een groot effect zorgt op het vlak van minder vervuilende voertuigen in de stad. Uit een studie van Transport & Mobility Leuven en VITO bleek eerder al dat de uitstoot van roet door wagens in de LEZ vorig jaar met 33 procent daalde, waarvan 22 procent op conto van de LEZ te schrijven zou zijn.

Het gaat daarbij niet om metingen van luchtkwaliteit, maar wel om een analyse van de technische gegevens van door de LEZ-camera's gespotte wagens, de reële uitstootgegevens ervan en informatie over afgelegde afstanden binnen de LEZ.

Meest gelezen