Videospeler inladen...

"Star wars identities": Ben jij een prinses Leia of een Darth Vader? 

Vandaag is "Star wars identities" in Paleis 2 van Brussels Expo geopend. Een tentoonstelling die je niet alleen originele kostuums en rekwisieten van de films laat zien, maar die je ook iets bijleert over wie je zelf bent.

Vanaf vandaag treed je in de voetsporen van Anakin (Darth Vader) of Luke Skywalker in de tentoonstelling "Star wars identities" aan Brussels Expo.  De expo van X3 productions laat je niet alleen originele kostuums en rekwisieten van de Star warsfilms zien, maar leert je ook wat bij over je eigen identiteit. 

Op zoek naar jezelf

Voor die identiteitsconstructie ging de organisator langs bij verschillende (neuro)psychologen, om de tentoonstelling ook van een wetenschappelijk kader te voorzien. Zo leren we dat onze identiteit is opgebouwd uit drie belangrijke factoren: origines, invloeden en keuzes.

Het originele kostuum van Darth Vader

X3 productions presenteert de tentoonstelling als een "interactieve identity quest", in wezen betekent dit dat elke bezoeker een polsbandje krijgt die doorheen de expo gegevens over hem of haar verzamelt. Doorheen je zoektocht zal je verschillende vragen voorgeschoteld krijgen als: "Hoe werd je opgevoed door je ouders?" "Ben je impulsief of eerder bedachtzaam?" Antwoorden doe je door je polsbandje tegen een zendertje te houden.

Impulsief als R2-D2

Dat polsbandje houdt je persoonlijke antwoorden bij en zal je op het einde tonen "wie je echt bent". Om het hele gegeven fris te houden, wordt alles opgehangen aan het Star Wars universum. Want als je impulsief bent, ben je dan zo impulsief als R2-D2 of eerder als Luke Skywalker?

Af en toe helpen de bekende personages dus om nuance in je antwoord te leggen, maar wie de films nooit eerder bekeek, komt bedrogen uit. Wel zijn er hier en daar interactieve schermen die je meer vertellen over de herkomst en ontstaansgechiedenis van verschillende personages van de ruimtesaga.

Originele ruimteschepen uit Star Wars

Voor de familie

Hoewel de meeste Star Wars-personages voortkomen uit een gebroken gezinssituatie (het is bijvoorbeeld niet zo makkelijk om de zoon van Darth Vader te zijn) is de tentoonstelling zeer kindvriendelijk. Voor jonge Star Wars-fans kan het verhelderend zijn om via je favoriete ruimtehelden over je eigen identiteit na te denken.

Op het einde van je parcours kan je je polsbandje gebruiken om je eigen Star Wars-personage te onthullen, een harig monster als Chewbacca, of een goudglimmende robot als C3-PO. Voor een kind is het heel verwonderlijk om een echte held op het scherm te zien verschijnen. Voor een echte Star Wars-fan zal het dan weer bevredigend zijn om bevestigd te zien dat je het karakter van Han Solo hebt. 

"Star wars identities" is nog tot 1 september 2018 te bezoeken in Paleis 2.

Meest gelezen