AFP or licensors

Trump haalt uit in reeks tweets: "Mexico maakt een fortuin door NAFTA. Onze grenswetten zijn zielig"

In een reeks tweets van de Amerikaanse president Donald Trump moeten de Mexicanen, de Democraten en het compromis voor jonge illegale immigranten (DACA) het ontgelden. Met de tekst “No More Daca deal” tweette hij het compromis naar de prullenmand. Ook maakt Mexico volgens Trump "een fortuin door de NAFTA", het vrijhandelsakkoord.  

Pasen kondigde zich nochtans optimistisch aan: de Amerikaanse president begon de dag met een positieve tweet en wenste iedereen een vrolijk Pasen: “Happy Easter!”. De tweets die hij daarna de wereld in stuurde hadden een minder positieve bijklank. Iedereen die zijn beleid dwarsboomt moest het ontgelden.

“NO MORE DACA DEAL” stuurde Trump vervolgens de wereld in. Hij wil af van de overeenkomst over de ‘Deferred Action for Childhood Arrival’ (DACA), een beleid waarbij kinderen die illegaal naar de VS kwamen niet kunnen uitgewezen worden. Beter bekend als het Dreamers-programma, door dit programma werden 670.000 van deze jongeren beschermd.

Op 5 september beëindigde Trump de DACA-deal en gaf het Amerikaanse Congres de opdracht om een andere oplossing te vinden. Republikeinen en Democraten werkten verschillende maanden aan een compromis. Trump had wel verschillende voorwaarden verbonden aan een nieuw mogelijk akkoord. Zo wou hij een beperking van de gezinshereniging en wou hij 25 miljard dollar vrijmaken voor de bouw van een muur aan de Mexicaanse grens.

Maar de deadline die Trump had vooropgesteld, 5 maart, werd niet gehaald. De president legt de schuld bij de Democraten, zo bleek uit een volgende tweet:"...Democraten willen geen grenzen, vandaar drugs en criminaliteit!"

Deze tweets tonen duidelijk dat zijn geduld helemaal op is. “De agenten aan de grens kunnen hun werk niet naar behoren uitvoeren door de belachelijke liberale (Democratische) wetten…”

Met de ‘nucleaire optie’ verwijst Trump naar een wetswijziging, waardoor wetten in de Senaat niet langer een meerderheid van 60, maar slechts 50 zetels nodig hebben. Hij wil de Republikeinen aansporen deze wet goed te keuren. De Republikeinen hebben een meerderheid van 52 zetels op 100.

"Mexico maakt een fortuin door NAFTA"

Ook Mexico moest het ontgelden. Trump dreigde met een stopzetting van het vrijhandelsakkoord NAFTA.  “Mexico maakt een fortuin op NAFTA ... Ze hebben zeer strenge grenswetten, de onze zijn zielig. Met al het geld dat ze verdienen op kap van de VS, zullen ze hopelijk mensen stoppen om door hun land naar het onze te laten komen. In ieder geval totdat het Congres onze immigratiewetgeving verandert!”

Ook gisteren kreeg Mexico al een veeg uit de pan: “Mexico doet zeer weinig, zo niet NIETS, om te voorkomen dat mensen via hun zuidelijke grens Mexico binnenkomen, en vervolgens de VS. Ze lachen met onze domme immigratiewetten. Ze moeten stoppen met de grote drugs- en mensenstromen, of ik zal hun geldkoe stoppen, NAFTA, MUUR NODIG!”

En Trump kreeg er maar niet genoeg van. “Deze grote stroom mensen proberen allemaal te profiteren van DACA”,  klonk het in een andere tweet.

De president eist dat het Congres onmiddellijk de strengere grenswetgeving goedkeurt om de massale instroom van drugs en mensen te stoppen. “Handel nu Congres, ons land wordt bestolen!”

AFP or licensors

Meest gelezen