"Zwaluwpalen" bieden zwaluwen broedplaats tijdens werken aan bruggen over Albertkanaal

Heel wat huiszwaluwen maken hun nest onder de bruggen over het Albertkanaal. Maar nu er werken aan de gang zijn om die bruggen te verhogen, moeten de zwaluwen op zoek naar een nieuwe broedplaats. Daarom zijn er 14 "zwaluwpalen" gezet met kunstnesten.

Broeden verstoord

De "Brug van den Azijn" ging vanmiddag opnieuw open voor het verkeer, en ook aan andere bruggen over het Albertkanaal wordt volop gewerkt. De werkzaamheden verstoren het broeden van de huiszwaluw, die vaak z'n nest maakt onder die bruggen. Aan 7 bruggen zijn daarom speciale palen gezet met kunstnesten. 

Appartementsgebouw voor zwaluwen

"Zo kunnen de zwaluwen toch nog een geschikte broedplaats vinden", zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. "Je kan zo'n paal vergelijken met een soort van appartementsgebouw voor zwaluwen, waar onder de top van de paal kunstnesten worden geplaatst." 

Geel en Eindhout

In totaal staan er 14 zwaluwpalen aan 7 bruggen over het Albertkanaal, in de provincies Antwerpen en Limburg. Onder meer in Geel-Stelen en Eindhout staan er zo'n zwaluwpalen.

Ook als de werken aan de bruggen afgelopen zijn, blijven de broedpalen staan, want een huiszwaluw komt elk jaar terug naar dezelfde plaats om te broeden. Er zullen ook opnieuw kunstnesten worden bevestigd onder elke brug die verhoogd is. Rond 2022 moeten alle bruggen verhoogd zijn. 

zwaluwpaal

Meest gelezen