De luchthaven Arlanda in Stockholm
Soren Andersson

Citytrip naar Stockholm kost voortaan 6 euro meer door Zweedse milieubelasting op vliegtickets

Reizen naar Zweden met het vliegtuig wordt voortaan een beetje duurder door een milieubelasting op vliegtickets. Die geldt voor alle vluchten die vertrekken vanop luchthavens in Zweden en bedraagt tussen 6 en 39 euro, afhankelijk van de afstand.

In maart vorig jaar besliste de Zweedse regering om een milieubelasting in te voeren op vliegtickets. Sinds gisteren, 1 april, is de taks officieel van kracht. De bedoeling is om de klimaateffecten van de luchtvaart in te perken en consumenten in de richting te duwen van milieuvriendelijkere alternatieven.

De Zweedse regering wijst er ook op dat het vliegverkeer tot nog toe de enige vorm van transport was die niet belast werd voor zijn impact op het milieu. Vooral de groene partij -de kleinere coalitiepartner- heeft fel aangedrongen op de invoering van de belasting.

De taks geldt voor vliegreizen vanuit Zweedse luchthavens en het bedrag is afhankelijk van de afstand. Voor binnenlandse vluchten en vluchten binnen de EU geldt een tarief van 60 kronen (5,8 euro). Voor vluchten van meer dan 6.000 kilometer geldt het maximumtarief van 400 kronen (39 euro).

Luchtvaartsector vreest economische schade

Het zijn de vliegtuigmaatschappijen die de vluchten organiseren die de belasting moeten betalen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen die het bedrag gewoon doorrekenen aan de passagiers.

De luchtvaartsector en de oppositie zijn erg kritisch. Ze vrezen dat Zweden economische schade zal lijden. De luchtvaartmaatschappijen zeggen ook dat de voordelen voor het milieu "minimaal" zullen zijn en dat men beter zou investeren in milieuvriendelijkere brandstof en technologie. Lagekostenmaatschappij Norwegian vreest dat het lijnen zal moeten schrappen.

Niet de enigen in Europa

Maar de Zweedse bevolking toont wel begrip voor de belasting. Een opiniepeiling van enkele dagen geleden toonde aan dat een kleine meerderheid van de Zweden (53 procent) voorstander is.

In verschillende Europese landen zijn gelijkaardige belastingen van kracht. Het gaat onder meer om Groot-Brittannië, Italië, Noorwegen en Duitsland. Nederland overweegt om over enkele jaren een taks in te voeren. Ons land heeft geen vliegbelasting.  Een overzicht van de vliegbelastingen in Europese landen vindt u hier.

Meest gelezen