"China slaat terug. Met mate. Maar het doet de Amerikanen pijn"

Staan de Verenigde Staten en China op het punt om een handelsoorlog te beginnen? Of valt het allemaal nog wel mee? En wat zijn de gevolgen van de financiële prikjes die de twee landen momenteel aan elkaar uitdelen? Amerikacorrespondent Björn Soenens werpt zijn licht op de kwestie: "China slaat terug. Zeer mild, zeer met mate. Maar het doet de Amerikanen pijn."

China heeft nieuwe importtarieven opgelegd op zo'n 128 Amerikaanse producten, waaronder varkensvlees, wijn, gedroogde vruchten en noten. Het totaalbedrag? Zo'n drie miljard dollar. Een reactie op de eerdere beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de heffingen stevig op te trekken. "China slaat terug. Maar met mate. Er komen voor zo'n drie miljard aan tegenmaatregelen. Dat is nog geen twintigste van de heffingen die Trump voortaan wil opleggen aan de Chinese producten. Dat wijst erop dat de Chinezen niet uit zijn op een krachtige handelsoorlog, maar ruimte laten voor onderhandelingen." Dat signaal geven ze zelf ook: "Kijk, we delen kleine prikjes uit, je kan je toch nog terugtrekken"." 

Toch doet het de Amerikanen pijn. "Varkensvlees bijvoorbeeld wordt zwaarder belast, met 25 procent. Er zijn veel boeren uit Iowa, North-Carolina en Indiana die varkensvlees uitvoeren naar China. Samen goed voor een miljard dollar per jaar. Die zijn helemaal niet gelukkig." De import zal duurder worden en dat zal doorgerekend worden aan de consument, die uiteindelijk het gelag zal betalen. 

Witte Huis: "China verstoort internationale markten"

Ook het Witte Huis is niet te spreken over de maatregelen van China. Volgens het Witte Huis verstoort China op die manier de internationale markten. "In plaats van zich te richten op eerlijke Amerikaanse export moet China zijn oneerlijke handelspraktijken stoppen. Die schaden de Amerikaanse nationale veiligheid en verstoren de internationale markten."

Achter het handelsopbod gaat ook een frustratie van president Donald Trump schuil, verduidelijkt Soenens. "Amerika voert voor 130 miljard dollar per jaar uit naar China, maar voert voor 505 miljard dollar in uit China. Omgerekend een tekort van 375 miljard dollar. Volgens Trump is het schuld van de Chinezen dat 60.000 bedrijven moesten sluiten en 6.000.000 banen verloren gegaan zijn - een gedachte die ook leeft bij de "gewone" Amerikaan. Volgens de Amerikaanse president speelt China het spel oneerlijk. De bedrijven die daar investeren, moeten hun geheimen prijsgeven en hun technologische kennis delen. En wat doen de Chinezen vervolgens? Ze pakken de technologische kennis, maken goedkopere producten en dumpen ze nadien op de Amerikaanse markt."

"Het gemakkelijkste is een zondebok aan te duiden, maar de wereld zit complexer in elkaar. Dat benadrukken ook de economen: naast China hebben ook de groeiende automatisering en robotisering de industrie mee de nek omgewrongen."

Zenuwachtige beurzen: "Amerikanen zijn beducht voor de hele reutemeteut aan economische gevolgen"

Toch reageren de beurzen zenuwachtig. De beurzen op Wall Street doken stevig in het rood na het nieuws. Volgens Soenens zijn de beurzen om twee redenen gezakt. 

"Het gaat niet goed met bepaalde technologiebedrijven: Facebook ligt onder vuur en Tesla heeft een ongeluk gehad met een zelfrijdende auto. Dat is één. De sancties van China zijn de tweede reden. Men vreest een handelsoorlog. De Amerikanen zijn beducht voor de hele reutemeteut aan gevolgen die uit die ene maatregel kunnen komen: de producten die duurder worden, de consument die meer zal moeten betalen, de inflatie die zal stijgen, de investeringen die zullen afnemen... Vandaar de zenuwachtigheid op de beurzen."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Meest gelezen