1 miljoen euro extra om plaatstekort voor jongeren in gesloten instellingen aan te pakken

Er wordt dit jaar één miljoen euro extra ingezet om de druk op de gesloten gemeenschapsinstellingen op korte termijn te verlagen. Dat heeft minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) beslist. Met die extra middelen worden onder meer enkele jongeren die nu in een gesloten instelling zitten, geheroriënteerd naar een ander traject. Zo komen er in de drukbezette instellingen enkele plaatsen vrij. 

De voorbije weken werd de acute overdruk op de gesloten instellingen in Vlaanderen pijnlijk duidelijk: door plaatsgebrek in de jeugdinstellingen moesten verschillende parketten zwaar criminele jongeren laten gaan. Daarop besliste Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen om extra plaatsen te voorzien in de jeugdgevangenis van Tongeren.

Nu heeft de minister beslist om extra middelen in te zetten om de druk op de gesloten instellingen op korte termijn te verlichten. Het gaat in totaal om één miljoen euro extra. Zo wordt onder meer voor de extra plaatsen in Tongeren pedagogische en psychologische omkadering voorzien. Daarnaast wordt ook geld vrijgemaakt voor "infrastructurele ingrepen". Maar dat neemt niet weg dat de de jeugdgevangenis van Tongeren binnenkort nog steeds zal sluiten. 

Een ander deel van het budget dient voor een vlottere uitstroom van geplaatste jongeren uit de gesloten instellingen van Mol, Ruiselede en Everberg. De bedoeling is om een aantal jongeren dat nu in gesloten gemeenschapsinstelling verblijft, op een andere manier te begeleiden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld opgevangen worden in private instellingen. Op die manier komen in de gesloten instellingen op korte termijn plaatsen vrij. 

Meest gelezen