foto VRT

Arnout Hauben schuimt de Noordzee af: "Mijn rugzak stond stof te pakken"

Televisiemaker Arnout Hauben is begonnen aan de opnames van een nieuwe reeks. Hij reist rond de Noordzee, een trip van meer dan 5.000 kilometer.

De Noordzee is voor verhalenvertellers, ook op tv, een mer à boire: van de komst van de Vikingen tot de noodlottige storm die op kerstavond in 1330 Oostende vernielt. Over de pest, nieuwe ideeën en wetenschap die zich langs de Noordzee hebben verspreid. Van de wereldoorlogen die er werden uitgevochten, over de evolutie van de visserij tot de gevolgen van de opwarming van de aarde voor het leven in onze zee. 

Van Brugge naar Antwerpen met een omweg

Arnoud Hauben gaat er televisie over maken.  Samen met geluidsman/dronepiloot Ruben Callens en cameraman Philippe Niclaes maakt hij een tocht van 5.000 kilometer: van Brugge helemaal rond de Noordzee, tot in Antwerpen.

"Brugge was in de 14e, 15e eeuw de hoofdstad van de Noordzee," verduidelijkt Hauben in "De ochtend" op Radio 1.  Hij is al vertrokken met een kano naar het Zwin, de verzande toegang tot de zee.

De reis verloopt langs de kust en over de zee, te voet en met het openbaar vervoer, met ferryboten, vrachtschepen en reddingssloepen. Onderweg praat Hauben met boeiende kustbewoners en zeelieden en laat hij heden en verleden in elkaar overvloeien. "Het zal over de middeleeuwen gaan, of over de Tweede Wereldoorlog, maar ook over de verhalen van mensen van nu: baggeraars en vissers."

Een titel voor het Noordzeeprogramma is er nog niet, en ook het moment van uitzending staat nog niet vast. Tegen eind oktober hopen Hauben en zijn collega's weer "binnen" te zijn en zonder te veel zeeziekte onderweg.

Mijn rugzak stond stof te pakken.

Arnout Hauben verfilmde eerder al zijn tochten naar Compostela (voor "Man bijt Hond" en langs de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog ("Ten oorlog").  Op tocht gaan, zonder veel voorbereiding, dat is zijn lang leven, vertelt hij in "De Ochtend".

Met het toeval als wandelstok de wereld ontdekken.

Vanavond wordt de laatste aflevering van “Leve de Zoo!”, ook met Arnout Hauben, uitgezonden op Eén. 

De Noordzee blijft inspireren: de Britse omroep BBC maakte de tien jaar lopende reeks "Coast", over de kustlijn van het Britse eiland. En het boek "Aan de rand van de wereld. Hoe de Noordzee ons vormde" van Michael Pye werd enkele jaren geleden een bestseller.

Meest gelezen