Broedende vogels halen het van tijdrijders

Op het Drongengoed in Ursel, bij Knesselare, wordt deze week voor de allerlaatste keer het Oost-Vlaams kampioenschap tijdrijden verreden. De organisatie kreeg nog één keer de toelating, volgend jaar moeten ze op zoek naar een andere locatie omdat ze de broedende vogels teveel storen.

Het Drongengoed in Ursel is één van de grootste natuurgebieden van Vlaanderen en is een belangrijke broedplek voor heel wat bijzondere vogels.

Het militair vliegveld van Ursel ligt er middenin en fungeert al acht jaar als decor voor het provinciaal kampioenschap tijdrijden. De landingsbanen lenen zich perfect voor een tijdritwedstrijd. De achtste editie dit jaar, op 4 en 5 april, is meteen ook de laatste editie want defensie wil geen toelating meer geven voor het grote sportevent.

De reden is duidelijk: het broedseizoen is volop aan de gang (van half maart tot eind juni) en de renners en hun entourage zorgen voor teveel lawaai en commotie. Dat is niet goed voor de broedende vogels en dus besluit defensie, dat het terrein uitbaat, dat het niet langer recreatieve activiteiten zal organiseren tijdens de broedperiode.

De organisatoren moeten volgend jaar dus op zoek naar een andere plaats voor het provinciaal kampioenschap. 

Meest gelezen