foto Vier

Stadstaferelen van Brueghel niet verkocht in tv-programma

In “Stukken van mensen” op Vier bood een anonieme verkoper twee stadstaferelen van Jan Brueghel de Jonge aan. Maar tot een verkoop kwam het niet.

Het derde seizoen van het schattingsprogramma “Stukken van mensen” met Evy Gruyaert startte met een stunt: twee 17e-eeuwse schilderijen van Jan Brueghel de Jonge. Een anonieme verkoper bood ze te koop aan. 

De twee Brueghels komen uit de collectie van een Russische verzamelaar; nu zijn ze eigendom van een Belgische collectioneur, die ze te gelde wil maken en die anoniem wil blijven. Hij hoopt op een verkoopprijs van twee miljoen euro voor beide werken samen. De opnames van “Stukken van mensen” werden bijgewoond door een tussenpersoon, die de werken onder begeleiding van bewakingsagenten meebracht. 

De kunstkenners van “Stukken van mensen" hadden zoiets naar eigen zeggen nog niet meegemaakt. Dergelijke werken komen maar hoogst uitzonderlijk op de markt. Maar de onderhandelingen leidden niet tot een verkoop. De ene kunsthandelaar had een bod van anderhalf miljoen; de andere beloofde de eigenaar te helpen om een geschikte koper en een goede prijs te vinden.

Jan Brueghel de Jonge is een barokschilder uit de 17e eeuw. Hij is de zoon van Jan Brueghel de Oude en de kleinzoon van Pieter Brueghel de Oude. Hij werkte onder meer samen met Pieter Paul Rubens. De twee schilderijen zijn stadsgezichten, die hij samen met Joos de Momper maakte. Ze verkeren naar verluidt in uitstekende staat. 

Meest gelezen