De 5 boeken die het leven van An Miller veranderd hebben

Een zondag tijdens de paasvakantie, het ideale moment om met een goed boek in de zetel of in de tuin te gaan zitten. Elke week polsen we bij een bekend gezicht naar zijn of haar vijf favoriete boeken. Vandaag is dat An Miller, de actrice die u ongetwijfeld kent van haar rollen in "In de gloria" en "Het eiland" en recent nog "#hetisingewikkeld". 

Mogelijk zit An Miller dezer dagen ook ergens in de zon, want ze leest erg graag buiten. "Ik zonder me dan graag af, zodat ik helemaal in mijn cocon kan zitten." Bij voorkeur leest Miller ook 2 à 3 uur aan een stuk door, "tussendoor lezen blijft moeilijk voor mij". Al voegt ze eraan toe dat dat niet zo evident is met een gezin (Miller is de echtgenote van acteur Filip Peeters, samen hebben ze twee dochters Leonce en Louisa, nvdr).

Miller leest ook graag 's nachts. "Ik kan soms echt blij zijn als ik 's nachts wakker word. Dan heeft lezen iets magisch, een boek wordt nog echter." 

1. "Hoe oma almaar kleiner werd" - Michael De Cock & Kristien Aertssen

De eerste keuze van Ann Miller is een kinderboek: "Hoe oma almaar kleiner werd" van Michael De Cock en illustratrice Kristien Aertssen.

Het feit dat mensen krimpen wanneer ze ouder worden gebruikt De Cock als basis voor een verhaal over afscheid nemen dat in de ik-vorm verteld wordt.  Een klein meisje neemt langzaamaan afscheid van haar oma die verloren is zonder opa en afscheid begint te nemen van het leven. 

"Het is een schoon boekske over grootouders verliezen", zegt Miller. "Dat overkomt iedereen in zijn leven. Ik ben het blijven voorlezen aan mijn kinderen en ze bleven ernaar vragen. Toen ik het las, deed het me ook denken aan mijn moeder. Het is een mooi verhaal, zonder een tearjerker te zijn." 

2. "Kalme chaos" - Sandro Veronesi

"Dit is de eerste keer dat ik zo van een boek ondersteboven was." Zo introduceert An Miller haar tweede keuze: "Kalme chaos" van de Italiaanse schrijver Sandro Veronesi.  Terwijl de succesvolle Pietro Paladini 's ochtends een onbekende vrouw van de verdrinkingsdood redt, slaat bij hem thuis het noodlot toe. Zijn leven verandert vanaf die dag ingrijpend. 

Het begint echt superstraf, vindt Miller. "Het is zoiets heftigs, maar het wordt zo rustig verteld alsof er eigenlijk niets gebeurt, maar er gebeurt net heel veel. Het beeld is: nu stopt het allemaal. Je kan op elk moment alles in je leven stilleggen en zeggen: gedaan!" 

"Het is een prachtig boek waarin ogenschijnlijk weinig gebeurt. Het gaat hier ook meer over ideeën. Het is echt een ongelofelijk sterk boek." 

3. "Een klein leven" - Hanya Yanagihara

"Een klein leven" omschrijft Miller als "het tweede beste boek dat ik ooit gelezen heb".  De tweede roman van Yanagihara kwam in 2015 uit en werd een internationale bestseller. Het boek vertelt het verhaal van vier vrienden: de jurist Jude, acteur Willem, architect Malcolm en kunstschilder JB.  Centraal staat Jude over wiens moeilijke levensgeschiedenis de lezer slechts mondjesmaat informatie krijgt. Een boek over de kracht van vriendschap en liefde. 

Bij een goed boek kan ik soms echt beginnen te flippen: het gaat bijna gedaan zijn.

752 pagina's telt het boek, in dit geval een zegen voor An Miller. "Wanneer je in een goed boek bezig bent, dan ben je blij dat het zo dik is. Bij een goed boek kan ik soms echt beginnen te flippen: het gaat bijna gedaan zijn. In dit boek wil je ook niet stoppen."

Sommige mensen hadden heel wat moeite met de heftige gebeurtenissen die in het boek beschreven worden en moesten het geregeld opzijlegggen. "Het verhaal is inderdaad superheftig en zwaar, maar ik heb het niet zo ervaren", reageert Miller.  "Wanneer je aan het lezen bent, heeft dat ook met je eigen omgeving, met je eigen situatie te maken, dus ik snap het wel. Voor mij las dit boek echt supervlot. Het is heel mooi, het gaat over vriendschap en ondanks de zware thematiek had het voor mij ook iets lichts." 

4. "Hoogteverschillen" - Julian Barnes

"Van mij ga je niet de boeken voorgeschoteld krijgen die je nog nooit gehoord hebt voor dit soort lijstjes", verontschuldigt Miller zich bijna voor de keuze voor "Hoogteverschillen" van Julian Barnes.  Het boek is een eerbetoon van de Britse schrijver aan zijn vrouw, literair agente Pat Kavanagh, die in 2008 overleed aan een hersentumor. Het koppel was 30 jaar getrouwd.  

Ik vind het heerlijk om boeken te krijgen.

"Ik heb dit boek van een vriend gekregen", vertelt Miller. "Ik vind het heerlijk om boeken te krijgen, je bent dan ook met die mens bezig. Bij heel veel boeken heb ik herinneringen aan mensen. Boeken die me aangeraden worden, zal ik ook altijd proberen te doorworstelen." 

Zelf boeken cadeau geven, vindt Miller dan ook minder evident. "Je moet iemand al heel goed kennen om hem of haar een boek te geven." Toch kan ze wel een aantal boeken bedenken die ze cadeau zou durven doen. De novelle "Zijde " van Alessandro Baricco bijvoorbeeld of "Double game" van de Franse kunstenares en fotografe Sophie Calle.  

5. "De eenzaamheid van de priemgetallen" - Paolo Giordano

Ook de laatste keuze van An Miller is een boek waarin eerder de gedachten van de personages centraal staan en waarin niet per se erg veel actie zit, een kenmerk dat verschillende van haar favoriete boeken volgens haar gemeen hebben. 

In "De eenzaamheid van de priemgetallen" maken we kennis met Alice en Mattia, die allebei ingrijpende dingen hebben meegemaakt in hun jeugd.  Ze raken bevriend op de middelbare school, maar ze merken al snel hoe moeilijk het is om wezenlijk contact met elkaar te krijgen. Paolo Giordano werd voor deze roman geroemd voor zijn scherpe inzicht in de complexe menselijke geest. 

"Het gaat om iets emotioneels, er zit een zweem van romantiek in, maar het gaat ook over de onmogelijkheid van dingen en het is heel poëtisch", zegt Miller. 

Meest gelezen