Videospeler inladen...

Amerikaanse president blijft webwinkel Amazon onder vuur nemen

Donald Trump haalt al enkele dagen zwaar uit naar Amazon omdat het bedrijf volgens hem te weinig belastingen betaalt en de Amerikaanse post handenvol geld kost. Oneerlijk zegt Trump. Maar wat zit er nu precies achter die aanvallen?

Volgens Trump leidt de Amerikaanse post gigantische verliezen doordat Amazon onredelijk lage tarieven betaalt om pakketjes te verzenden. Al een paar dagen ventileert hij zijn frustratie daarover - zoals gebruikelijk - op Twitter. Ook nu weer verscheen een verontwaardigde tweet.

Het klopt dat de US Postal Service al jaren de verliezen opstapelt. Maar de afdeling die verantwoordelijk is voor de levering van pakketjes doet het wel goed. Volgens persbureau Bloomberg heeft Trump ook nooit aangetoond op welke manier Amazon verantwoordelijk zou zijn voor het verlies.

Toch lijkt de president niet van plan de kwestie los te laten. Al ligt de ware toedracht van zijn aanvallen op de webwinkel misschien elders. Oprichter Jeff Bezos (foto) is namelijk ook eigenaar van de krant "The Washinton Post", die zich geregeld erg kritisch uitlaat over Donald Trump.

Een andere mogelijke verklaring is dat Trump Bezos het leven wil zuur maken omdat online retailers zoals Amazon al heel wat traditionele winkels deden failliet gaan. Een slechte zaak voor het commerciële vastgoed. En voor een man die met vastgoed zijn fortuin maakte, is zoiets een doorn in het oog.

Overigens is Trump niet de enige die vindt dat technologiereuzen zoals Amazon te weinig belastingen betalen. Vorige week hield de Amerikaanse topeconoom Jeffrey Sachs - een fel tegenstander van Trump - aan de Universiteit Antwerpen eenzelfde pleidooi voor meer rechtvaardige belastingen, hetzij dan wellicht om heel andere redenen. 

Meest gelezen