Videospeler inladen...

Een opera voor baby's? In New York kan het

De Metropolitan Opera in New York brengt de opera "BambinO", voor muziekliefhebbers van 6 tot 18 maanden oud. Ze moeten wel vergezeld zijn van een volwassene. De Met heeft gezorgd voor luiertafels en een parkeerplaats voor maxicosi's.

Jong geleerd is oud gedaan. En je kan niet vroeg genoeg beginnen met de zoektocht naar een enthousiast publiek. Dus programmeert de Metropolitan Opera van New York de voorstelling "BambinO", voor kleintjes van zes tot achttien maanden oud.

De mini-opera met twee zangers en twee muzikanten duurt 40 minuten. Het verhaal gaat over de vogel Uccellina en haar magisch gouden ei. Als ze het uitbroedt, verschijnt er een reuzenkuiken. De moeder leert het kuiken de wereld, de hemel en al hun wonderen kennen. Als het kuiken voor het eerst gaat uitvliegen, nemen ze afscheid met een laatste duet.

De kleintjes zitten op de schoot van hun verzorgers of mogen vrij rondlopen of kruipen tijdens de voorstelling. Er zijn een paar pauzes in de muziek voorzien, zodat ze vrijuit kunnen reageren. De opera kreeg bij zijn creatie afgelopen zomer in Manchester goede recensies in de Britse pers.

De opera is gecomponeerd door Lliam Paterson en is een productie van de Scottish Opera, Improbable Theater Company en het Manchester International Festival. De regie is in handen van Phelim McDermott.

Van zijn hand loopt op dit moment in de Met trouwens een productie - voor volwassenen - van Mozarts "Cosí fan tutte", in een hoogst originele setting van de kermis op Coney Island in de jaren '50. 

Mozarts "Cosí fan tutti" in een regie van Phelim McDermott.
Marty Sohl/The Metropolitan Opera

Over de bedoeling van "BambinO" zegt regisseur Phelim McDermott: "We willen ervoor zorgen dat als iemand over 25 jaar vraagt: "Wanneer zag je je eerste opera?", het antwoord luidt, "Oh, toen ik zes maanden oud was." 

Tussen 30 april en 5 mei plant  de Metropolitan Opera in New York 10 voorstellingen van "BambinO".  De toegang is gratis, maar je moet wel vooraf reserveren. Er zijn ook onderzoekers van het Rita Gold Early Childhood Center van de Columbia University aanwezig, die gespecialiseerd zijn in de onwikkeling van baby's en muziekopvoeding. "BambinO" is van 13 tot 20 april ook te zien in het cultureel centrum le Centquatre in Parijs, maar de voorstellingen daar zijn al uitverkocht.

Meest gelezen