Video player inladen...

Brits leger: geen bewijs dat zenuwgif uit Rusland kwam

Er bestaat geen formeel bewijs dat het zenuwgif waarmee de Russische gewezen dubbelspion Skripal werd vergiftigd wel degelijk uit Rusland kwam. Dat is de conclusie van een Brits militair onderzoekscentrum.

Het gif waarmee is geprobeerd Skripal en zijn dochter te vermoorden is wel degelijk Novitsjok, besluit het Brits militair laboratorium Portdon Down.  De directeur van het onderzoekslab zegt wel dat het gebruikte gif alleen kan gemaakt worden "met extreem gesofisticeerde methodes, die alleen een staat kan beheersen".  Maar een formeel bewijs dat het gif dus in Rusland is gemaakt bestaat niet.  Het onderzoekslab kon de precieze bron van het gebruike gif niet vinden.

Professor Tytgat : herkomst bepalen bijna onmogelijk

Professor Jan Tytgat,  toxicoloog voor de KU Leuven,  is niet verbaasd door de conclusie van het Britse militaire lab. "Het staat vast dat Novitsjok, het gif dat in Salisbury werd aangetroffen na de moordpoging op Skripal en zijn dochter, oorspronkelijk in Rusland ontworpen is als militair gas.  De Russen hebben ook een methode gevonden om van het  zenuwgas poeder te maken.  Maar dat bewijst nog niet dat het gif dat concreet in Salisbury werd gebruikt afkomstig is uit Rusland."

"Wetenschappelijk bewijzen dat het in Salisbury gebruikte gif wel degelijk uit Rusland komt is bijna ondoenbaar", vervolgt Tytgat.  Je zou theoretisch met een onderzoek naar isotopen kunnen werken.  Dan zou je kunnen vinden welke atomen er in het gebruikte gif zitten, en dan kun je misschien een link leggen met de gebruikte grondstoffen.  Maar dat is dus theorie.  Laat ons hopen dat het gerechtelijk en politioneel onderzoek, dat in Groot-Brittannië nog altijd loopt, het raadsel kan oplossen."

Video player inladen...