Geens wil drugsgeld in Marokko in beslag nemen 

Ons land zal binnenkort beter samenwerken met Marokko om drugsgeld in beslag te nemen. Daarover tekent minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag een akkoord met zijn Marokkaanse collega. Dat zegt Het Nieuwsblad. België vroeg de voorbije vijf jaar al zo'n honderd keer hulp aan Marokko in drugs- en witwasdossiers, maar daar wou het land nooit op ingaan.  

Minister van Justitie Koen Geens en zijn Marokkaanse collega Mohamed Auajjar ondertekenen in Marrakech een akkoord om beter samen te werken bij inbeslagnames en verbeurdverklaringen van drugsgeld. "Inbeslagname en verbeurdverklaring zijn uitermate belangrijk in de buitgerichte aanpak dat misdaad niet mag lonen", zegt Geens.

Tot nu toe kon België enkel drugsgeld in beslag genomen worden als er sprake was van terreur of corruptie. Maar verder moest ons land op geen enkele hulp van Marokko rekenen. Sinds 2013 vroeg ons land in totaal 106 keer hulp aan Marokko wat betreft drugs- en witwasdossiers, maar Marokko weigerde mee te werken. 

"Georganiseerde criminele organisaties tref je het best in hun portemonnee"

Het drugsgeld werd vaak op illegale wijze in de Marokkaanse economie geïnvesteerd. Maar dat mag in de toekomst niet langer het geval zijn. Daarom heeft Marokko net een grote justitiehervorming achter de rug, om corruptie tegen te gaan. 

En dus komt er vanaf nu verandering. "Georganiseerde criminele organisaties tref je het best in hun portemonnee", zegt Geens. "Wanneer twee staten overgaan tot succesvolle inbeslagname, komt dat beide staten ten goede." Daarom wordt de opbrengst van de inbeslaggenomen goederen verdeeld tussen de twee landen.  

Meest gelezen