Copyright: Sijmen Hendriks

Huismus voelt zich niet thuis in Oost-Vlaanderen

Het gaat slecht met de huismus in Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit het "mussentelweekend" van Vogelbescherming Vlaanderen. Er zijn niet alleen minder mussen, maar ook de kolonies worden steeds kleiner.

Dat de kolonies steeds kleiner worden, heeft vooral te maken met de steeds sterkere bebouwing in Oost-Vlaanderen. In het veel groenere Limburg zijn de mussenkolonies ook merkelijk groter. Dat de mussenkolonies kleiner worden, maakt ze ook kwetsbaarder.

Een slecht broedseizoen, aanvallen van roofvogels of katten, een aanvaring met een auto of raam, het heeft een veel grotere impact op een mussengroep waar maar enkele vogels voor het nageslacht kunnen zorgen. Grotere groepen kunnen de tegenslagen beter opvangen. 

Opmerkelijk is dat een derde van de vrijwilligers die mussen wilde tellen, geen enkele kon spotten. Bij een mussentelweekend worden geen aparte mussen geteld, maar wel mussenkolonies. En die worden steeds kleiner.

Meer dan de helft van de getelde kolonies telden 1 tot 5 mussenkoppels. Minder dan 30 procent telden 6 tot 10 mussenkoppels en amper 13 procent telde meer dan 10 mussenkoppels. Een gezonde mussenkolonie telt minstens tien mussenkoppels.

Meest gelezen