Videospeler inladen...

Johan Stollz overleden, wereldberoemd met "Concerto voor Natasha"

Zanger en pianist Johan Stollz is overleden. Hoewel hij veel meer was dan de zanger van één megahit, overschaduwt "Concerto voor Natasha" toch zijn lange loopbaan. Stollz toerde de wereld rond en bleef tot op hoge leeftijd zingen en meewerken aan televisieprogramma's. Hij was 88.    

Johan Stolle zoals hij echt heette, was de zoon van een houthandelaar uit Eeklo. Voor zichzelf zag hij geen carrière weggelegd in de houthandel en hij ging piano studeren aan het conservatorium in Gent. Toch behaalde hij ook een diploma aan de normaalschool, en hij moest nog enkele jaren werken bij postorderbedrijf Unigro, en als ambtenaar in zijn geboortestad.

De liedjeswedstrijd Canzonissima van de BRT was beslissend. In 1967, hij was toen al 37, schreef hij het nummer "Verlangen" voor Anneke Soetaert. Een jaar later nam hij zelf deel met zijn romantische vakantieballade "Concerto voor Natasha". Hij werd tweede, na Liliane Saint-Pierre, die won met "Wat moet ik doen". Maar "Natasha" was de commerciële winnaar.  Het sterk georchestreerde en gearrangeerde nummer groeide uit tot een van de grootste Vlaamse hits ooit.  Stollz verkocht er 200.000 exemplaren van in België, Duitsland en elders.

Videospeler inladen...

Charmeur met zonnebril

Johan Stollz koesterde zorgvuldig een imago van charmeur, met zonnebril, aan de witte piano, die met zijn zachte en zwoele stem en ultra-romantische teksten niet weinig vrouwenharten sneller deed slaan. Het liedje over de dansende Hongaarse zigeunerin Natasha uit het dorp zonder hotel is het summum op dat vlak.

In de jaren 70, toen hij overal ter wereld in bars, casino's en hotels optrad als pianist en crooner, knoopte hij vriendschappen aan met een scala aan beroemdheden, inbegrepen Gilbert Bécaud, Frank Sinatra en Sophia Loren, en speelde hij thuis bij Elisabeth Taylor en Richard Burton. Opvallend is ook dat gevraagd naar zijn leeftijd Johan Stollz er vaak een jaar of 8 afdeed. Het was niet zijn enige fabulering.    

"Meesterlijke Melodieën"

In de vroege jaren 80 was Johan Stollz de coach van de West-Vlaamse ploeg in de "Baccara-beker", een liedjeswedstrijd van de BRT. Hij was samen met Stijn Meuris en Frank Vander Linden vaste gastmuzikant in de quiz "De Tabel van Mendeljev" op Eén van 2005 tot 2008. Als 86-jarige nam hij nog deel aan "The Show must go on" op Vier, en maakte hij een laatste plaat, "Meestelijke Melodieën". Die titel vat het talent van Stollz mooi samen: een componist met zin voor harmonie en ritmeveranderingen, en een groot gevoel voor het juiste arrangement en een mooie zanglijn.  

Miguel Wiels over Johan Stollz

Componist en collega-pianist Miguel Wiels kent Johan Stollz al van toen hij zelf zijn eerste stapjes in de showbizz zette. Hij heeft veel van hem geleerd en steekt zijn bewondering niet onder stoelen of banken. Hij noemt hem een ambachtelijke pianist met een enorme repertoirekennis, en een harde werker. En daarnaast was hij gewoon ook een erg innemende man, zegt Miguel Wiels:

Videospeler inladen...

Meest gelezen