Alex van der Zwaan.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Nederlandse advocaat als eerste veroordeeld in onderzoek naar Russische inmenging in Amerikaanse presidentsverkiezingen

Een Nederlandse advocaat moet 30 dagen de cel in omdat hij tegen speciaal aanklager Robert Mueller heeft gelogen over zijn rol in de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Hij is de eerste die in deze zaak is veroordeeld.

Alex van der Zwaan, 33 jaar, advocaat en Nederlander: dat is de eerste persoon die een straf heeft gekregen in het kader van het onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller in de VS voert naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Van der Zwaan lekte een omtreden rapport dat voor het ministerie van Justitie in Oekraïne was bestemd aan een voormalige campagnemedewerker van de toenmalige Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Later loog hij hierover tegen Mueller.

Voor deze feiten moet Van de Zwaan nu 30 dagen de cel in. Eigenlijk riskeerde hij 6 maanden cel, maar hij gooide het op een akkoord met het Amerikaanse gerecht. 

Meest gelezen