Netanyahu schort deal op met UNHCR om vluchtelingen te hervestigen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft een overeenkomst met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR opgeschort amper enkele uren nadat hij die zelf had voorgesteld. Het voorstel draaide rond de hervestiging van 16.000 Afrikaanse vluchtelingen. 

De overeenkomst hield in dat de 16.000 migranten uit Soedan en Eritrea binnen vijf jaar in andere landen hervestigd worden. Omgekeerd zouden 16.000 migranten in Israël blijven en een "officiële status" krijgen. Volgens Netanyahu waren mogelijke opvanglanden Duitsland, Canada en Italië. Maar UNHCR stelde duidelijk dat er daarover geen afspraken met de landen bestaan. 

Netanyahu stelt nu dat hij eerst met de inwoners van het zuiden van Tel Aviv wil praten. Daarna komt er een nieuwe evaluatie van het plan. De inwoners van Tel Aviv hadden geklaagd over de UNHCR-deal, omdat veel migranten daar wonen.

Volgens UNHCR gaat het geannuleerde akkoord over ongeveer 39.000 migranten. De religieus-rechtse regering beschouwt ze als illegale immigranten en noemt ze simpelweg "indringers". Slechts in uitzonderlijke gevallen keurt de overheid asielaanvragen goed.

Meest gelezen