Nieuw Woordenboek der Nederlandse Digitaal, deel 2

Frederik De Bosschere laat voor vrtnws.be tweewekelijks zijn licht schijnen over verrassingen of tegenslagen in de wondere wereld van de digitale technologie. Vandaag:  Facebook is niet uit het nieuws te slaan. In de tijd tussen schrijven en publicatie van deze column heeft Mark zich waarschijnlijk alweer moeten excuseren voor een gigantisch privacyschandaal. Net daarom, even ontspannen.

opinie
Frederik De Bosschere
Frederik De Bosschere is strateeg bij In The Pocket, dat strategisch en technologisch advies geeft en digitale producten bouwt voor bedrijven als Bancontact, Colruyt en Samsonite. Twitter: @vrederik.

Mijn Facebookmoeheid is reëel. Dat dossier is zo lijvig geworden dat het niet gewoon voer is voor een column, maar voor een volledige troep onderzoeksjournalisten.

Daarom, hoog tijd voor wat verstrooiing … en een rondje nieuwe digitale woorden. De vorige keer ging het over chatten en sociale media. Nu genieten vooral e-commerce, kuddegedrag en nieuwe problemen de aandacht.

Pakjespassen

(1) Je maat niet kennen bij het online shoppen, dus dan maar alle maten bestellen, en gratis terugsturen wat niet past.

(2) Tijdelijke kledingwinkel die in bedrijven ontstaat wanneer de dagelijkse lading Zalando-pakjes zijn aangekomen. De receptie wordt dan de pakjespaskamer.

Postbodepint

Hedendaagse opvolger van de postbode die binnenkwam voor een pintje. Een pintje zetten bij de voordeur zodat de pakjesbedeler niet gewoon een niet-thuisbriefje achterlaat (terwijl u wel degelijk speciaal bent thuisgebleven).

Be-commercejobs

Jobs die er in het buitenland bijkomen door de Belgische e-commerce.

Struisvogelwinkel

Winkel- of supermarktketen wiens directie zich elke avond in slaap troost dat Amazon nog niet - echt - naar België komt.

Wazewijk

Wijk die ooit rustig was, maar sinds Waze veranderd is in de E40. 

Wazeslang

Wanneer, tijdens een ochtendspits op het meest afgelegen veldwegje, plots 4 auto’s hetzelfde kronkelpad volgen.

Pensioenkater

Algehele desillusie die is opgetreden sinds de burger zijn pensioen kan raadplegen via MyPension.

Fitbithond

Een hond kopen om er elke dag mee te gaan wandelen, met als uiteindelijke doel uw dagelijkse stappendoelstelling te behalen. De hond in kwestie wordt ook wel een ‘excuushond' genoemd.

S-sigaret

Gestopt zijn met uw rookverslaving, door die in te ruilen voor compulsief smartphone-checken. Gaat vaak gepaard met het aannemen van een slachtofferrol (“die apps zijn echt gemaakt om mensen verslaafd te maken”), bv. in VRT-columns.

Facebookstemming

  • Niet: hoe nieuwsmedia reacties proberen te sprokkelen door u te laten stemmen met lachende of boze gezichtjes.
  • Wel: hoe het lot van een democratie bezegeld wordt door Facebook te manipuleren.

Statuszoeken

Te lui zijn om Google te gebruiken en de vraag dan maar gewoon op Facebook smijten, meestal beginnend met “Wie kent …”.

Applul

Die ene vriend die het - bewust of uit luiheid - vertikt om de Bancontact- of Payconiq-app te installeren, waardoor het rekeningmoment op restaurant toch weer een frustratie wordt. “Hoe mottig was heel dat gedoe met de rekening delen vroeger? - Feit. Tenzij je natuurlijk een applul in je vriendenkring hebt.”

Whatsappwerkloze:

  • Vriend/vriendin, ploeggenoot, … die zóveel berichten plaatst waardoor iedereen zich afvraagt: heeft die eigenlijk een job? De lawine aan diens berichten wordt gelukkig door uw hersenen weggefilterd.
  • Iemand die zijn/haar job is verloren wegens meer Whatsappen dan werken.

Whatsecht-gesprek

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen