Videospeler inladen...

Politie heeft nood aan meer ondersteuning voor toestroom migranten

De acties tegen mensensmokkel in West-Vlaanderen leiden tot een te hoge werkdruk bij de politie. Dat zegt het parket van West-Vlaanderen. De voorbije maand zijn in en rond de haven van Zeebrugge en op de parkeerterreinen langs de E40 zo'n 400 zogenoemde transmigranten opgepakt. De West-Vlaamse procureur vraagt om een centraal punt waar alle dossiers kunnen worden afgehandeld. 

Sinds begin dit jaar zijn er in de West-Vlaamse havens en snelwegparkings meer dan 1.000 mensen zonder papieren opgepakt. De laatste weken gaat het om zo'n 480 transmigranten. 

Een heleboel mensen dus. En dat voelt de politie in West-Vlaanderen. Want nadat de politie de transmigranten oppakt, volgt telkens een langdurige en tijdrovende administratieve afhandeling met veel papierwerk. En de capaciteit voor die afhandeling is onvoldoende. “Van al deze mensen worden vingerafdrukken, foto’s en een beschrijving afgenomen”, zegt de West-Vlaamse procureur Frank Demeester. "Nadien worden van deze vaststellingen processen-verbaal opgesteld. Maar dit alles neemt veel tijd in beslag." Tot slot moet de Dienst Vreemdelingenzaken beslissen wat er met de transmigranten gebeurt. 

Oplossing: centraal afhandelpunt?

Heel wat bestuurlijk werk dus, maar dat gebeurt volgens procureur Demeester niet efficiënt genoeg. Want volgens de procureur kan op dat moment ook heel veel gerechtelijke informatie ingezameld worden, en dat gebeurt nu niet.

Demeester is daarom voorstander van de oprichting van een centraal afhandelingspunt, waar alle opgepakte tranmisgranten naartoe kunnen worden gebracht. "Dat zijn dan twee vliegen in één klap: het bestuurlijke werk dat hand in hand gaat met het verzamelen van gerechtelijke informatie, zoals ondervragingen en telefonieonderzoek. Alles kan dan op hetzelfde moment gebeuren.  Dat lijkt mij een goede stap in de strijd tegen de mensensmokkel."

Meest gelezen