Private jeugdinstellingen: “Het extra geld van Vandeurzen gaat ten koste van andere jongeren”

Het extra budget dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vrijmaakt om de druk op de gesloten instellingen te verlichten is alleen maar een verplaatsing van het probleem. Dat zeggen de private instellingen voor jeugdzorg.

De afgelopen weken was er heel wat heisa omdat verschillende parketten in Vlaanderen jongeren die verdacht werden van een misdrijf moesten vrijlaten. De jeugdrechter had voor deze jongeren telkens een plaatsing bevolen in de gesloten gemeenschapsinstelling van Everberg, maar door plaatsgebrek daar zat er niets anders op dan de jongeren vrij te laten.

1 miljoen extra

Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen (CD&V) kondigde al aan dat er naast de langetermijnoplossing, namelijk een verdubbeling van het aantal plaatsen in Everberg tot 80, ook op korte termijn enkele plaatsen werden bij gecreëerd in de jeugdgevangenis in Tongeren. Vandaag kondigde hij nog eens 1 miljoen euro extra aan om de druk te verlichten op de gesloten instellingen. Volgens de minister zullen er 20 plaatsen in private, open instellingen worden vrijgemaakt zodat jongeren uit een gesloten instelling vlotter kunnen uitstromen.

Upgrade

Maar op die laatste maatregel komt kritiek vanuit de private instellingen. “Een investering van 1 miljoen euro voor 20 plaatsen gaat om een upgrade van de bestaande plaatsen. Die plaatsen zijn op dit moment ingenomen door andere jongeren, jongeren met een problematische opvoedingssituatie. Waar die jongeren naar toe moeten, zegt niemand”, zegt Jan Bots van Wingerdbloei, een privaat begeleidingscentrum voor jongeren.

 

De minister reageert onder druk van de actualiteit en van de oppositie, terwijl we nood hebben aan een structurele oplossing

Jan Bots - Private instelling Wingerdbloei

Voor die private instellingen staat extra geld niet gelijk aan extra capaciteit. “Als je de uitstroom uit instellingen als Everberg goed wil organiseren, heb je extra plaatsen nodig. Wat de minister nu doet, is extra geld geven aan bestaande plaatsen, maar dat gaat ten koste van andere jongeren”, zegt Bots. In de private instellingen hebben ze het gevoel dat Vandeurzen bezig is met brandjes te blussen: “Hij reageert onder druk van de actualiteit en van de oppositie, terwijl we nood hebben aan een structurele oplossing, een structurele capaciteit die voor jonge daders ter beschikking is”, zegt Bots.

Meest gelezen