Videospeler inladen...

Duitse aanklager vraagt overlevering van Puigdemont

Een aanklager in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein vraagt de rechtbank om Carles Puigdemont, de vroegere Catalaanse president, over te leveren aan Spanje. Puigdemont vraagt op zijn beurt aan het Spaanse Hooggerechtshof om de vervolging wegens rebellie te laten vallen.

Naast de overlevering aan Spanje vraagt de aanklager ook dat Puigdemont in de cel blijft tot de rechtbank een beslissing genomen heeft. In de komende dagen zal het Duitse gerecht moeten beslissen of Puigdemont inderdaad overgeleverd zal worden.

De 55-jarige Puigdemont werd op 25 maart opgepakt in Schleswig-Holstein, nadat hij met de wagen de Deens-Duitse grens was overgestoken. Hij was onderweg van Finland naar België. Hij zit al goed tien dagen in de cel in Neumünster.

Puigdemont vraagt om vervolging te laten vallen

Puigdemont vraagt dan weer aan het Spaanse Hooggerechtshof om de vervolging wegens rebellie te laten vallen. Concreet vraagt de verdediging dat het hele dossier van rechter Pablo Llarena nietig zou worden verklaard.

De rechter bevestigde vorige maand de vervolging van dertien Catalaanse separatisten wegens rebellie, omdat ze in oktober vorig jaar geprobeerd zouden hebben Catalonië af te scheuren van Spanje.

Er was dus geen sprake van geweld dat zou zijn georganiseerd door de Catalaanse regering

Jaume Alonso-Cuevillas

De verdediging hamert er vooral op dat de beschuldiging van rebellie niet kan worden behouden, er staan straffen op tot 30 jaar cel, omdat ze geweld impliceert. Als er al geweld was voor of tijdens het referendum over Catalonië dan was dat geweld eenmalig en uitsluitend toe te schrijven aan de geweldplegers zelf, argumenteert de verdediging van Carles Puigdemont. "Er was dus geen sprake van geweld dat zou zijn georganiseerd door de Catalaanse regering", zegt advocaat Jaume Alonso-Cuevillas.

In de verdedigingstekst staat ook dat Puigdemont geen misbruik van overheidsgeld ten laste gelegd kan worden voor de organisatie van het referendum.

Europees aanhoudingsbevel

Tegen de politicus loopt een Europees aanhoudingsbevel. Madrid heeft tegen Puigdemont klachten lopen over rebellie en het misbruik van overheidsmiddelen. Aanleiding daarvoor was het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië, vorig jaar. Volgens de Duitse aanklager zijn de twee beschuldigingen geldig volgens Duits recht.

Meest gelezen