nasa, esa, Patrick Kelly

Ruimtetelescoop Hubble spot verste ster

De ruimtetelescoop Hubble heeft de tot nu toe verste ster ooit kunnen fotograferen. Icarus is een blauwe ster, groter dan de zon, en werd gespot op een afstand van 9 miljard lichtjaren van de aarde.  

Een internationaal team van wetenschappers onder leiding van Patrick Kelly van de University of Minnesota, VS, bestudeerde een supernova, de explosie van een ster, in een melkwegstelsel op zo’n 9 miljard lichtjaren van de aarde. Daarbij viel een sterk verlichte stip op.

Uit een analyse van het licht bleek dat het om een blauwe supergigant ging, een zeldzame ster die groter is dan de zon en veel meer licht geeft. De ster kreeg de officiële naam MACS J1149+2223 Lensed Star 1 en is intussen omgedoopt tot Icarus.

100 maal verder

Normaal gezien zijn individuele sterren op 9 miljard lichtjaren nauwelijks zichtbaar. Op de gespikkelde foto die de Hubble maakte, is Icarus ook amper te zien (zie foto rechtsboven). Maar door een gunstige stand van verschillende hemellichamen kreeg de ster extra licht en werd ze als het ware ook uitvergroot.

Volgens onderzoeker Patrick Kelly ligt Icarus 100 maal verder dan de ster die voordien het verst verwijderd was. Een gelijkaardige ster, maar veel dichter bij ons, is Rigel, de helderste ster van het sterrenbeeld Orion, zo'n 70 maal groter dan de zon.

Rigel in het sterrenbeeld Orion

Ondertussen is Icarus "gestorven", omgevormd tot een zwart gat of een neutronenster.  Het artikel van Patrick Kelly verscheen in Nature Astronomy.

Meest gelezen