Videospeler inladen...

Spotify bij beursgang 29 miljard dollar waard  

De beursgang van Spotify is een groot succes. De openingskoers waardeerde het bedrijf op ruim 29 miljard dollar. In de uren daarna daalde de koers wel fors.

De beursgang van Spotify is om half vier vanmiddag van start gegaan. Maar het heeft meer dan 3 uur geduurd vooraleer een evenwichtsprijs gevonden konden worden tussen kopers en verkopers.  Uiteindelijk ging de handel van start met een openingskoers van 165,9 dollar per aandeel, veel meer dan de referentieprijs van 132 dollar die de beursuitbater New York Stock Exchange zelf had vooropgesteld. Dat betekent dat Spotify ruim 29 miljard dollar waard is.

De rest van de beursdag verliep minder goed. Het aandeel verloor zo'n 10 procent, om uit te komen op ongeveer 150 dollar per aandeel. Aan die waardering is Spotify nog 27,6 miljard dollar waard.

Ongewone beursgang

Bij een gewone beursgang doet een bedrijf een beroep op zakenbanken die de markt gaan aftasten. Maar Spotify heeft er voor gekozen om dat niet te doen: er wordt geen geld opgehaald en er wordt geen vast aanbod aan aandelen op de markt gebracht.  Spotify wil het vooral voor de bestaande aandeelhouders, investeerders en personeel, mogelijk om hun aandelen via de beurs te verkopen. Het gevolg is dat Spotify via een vereenvoudigde procedure naar de beurs trekt. Daardoor wordt nu pas duidelijk hoeveel Spotify waard is.

Zwaar verlieslatend

Spotify is dan wel 29 miljard waard, het bedrijf heeft nog nooit winst gemaakt.  Vorig jaar was er zelfs een recordverlies van 1,2 miljard euro op een omzet van meer dan 4 miljard. Dat komt vooral doordat Spotify hoge vergoedingen moet uitbetalen aan de platenlabels en muzikanten.

Zweeds of Zwitsers?

Om de beursgang van Spotify in de verf te zetten heeft de New York Stock Exchange de Zwitserse vlag uitgehangen. Blijkbaar heeft de beursuitbater niet door dat Spotify een Zweeds bedrijf is.

Meest gelezen