Videospeler inladen...

Spotify op de beurs: dit is wat u wilde weten

Dat Spotify naar de beurs trekt, is interessant voor beleggers. Maar is het ook iets voor u? En wat betekent de beursgang voor artiesten en luisteraars? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legde uw vragen voor aan Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC Groep.

Waarom investeren als Spotify verlies maakt?

Als je de reclameboodschappen erbij neemt, dan kan je Spotify gratis gebruiken. Maar een kleine helft van de gebruikers heeft toch een abonnement. "Zij zorgen voor de inkomsten", zegt Simonts.

"In het business model van Spotify gaat 80 procent van de inkomsten naar de platenlabels. De rest kan de streamingdienst zelf gebruiken. Als er genoeg abonnees zijn, dan kan het bedrijf wel degelijk winst maken."

Videospeler inladen...

Wat verandert er voor de artiesten?

"In principe verandert er niets. Spotify komt naar de markt en wordt dus gemeengoed. Maar dat wijzigt het business model niet. Mocht het aandeel opeens dubbel zoveel waard zijn, dan kunnen de muzikanten wel meer geld vragen. In zekere zin krijgen ze meer macht omdat zij de zuurstof van het bedrijf vormen."

Videospeler inladen...

Wordt mijn abonnement duurder?

"Normaal niet. Spotify garandeert dat ook. Alleen kunnen de muzikanten de streamingdienst wel onder druk zetten. Als ze meer willen verdienen en Spotify geeft daar aan toe, dan moeten ze kiezen: die artiest niet langer aanbieden en dus het aanbod voor de luisteraar afzwakken ofwel de abonnementsprijs bijstellen."

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de volledige Facebook Live waar Tom Simonts al uw vragen beantwoordt: 

Meest gelezen